Vozač dobio veću kaznu za prolazak kroz crveno svetlo jer je vozio SUV

Auto 03. jul 202212:04
Podeli:
Foto: Promo

SUV modeli su znatno veći od hečbeka ili limuzina, a čini se da je sada po prvi put sud prepoznao da su i veća opasnost po druge učesnike u saobraćaju, pogotovo pešake.

Sud u Frankfurtu je tokom juna povećao kaznu jednom vozaču koji je prošao kroz crveno svetlo. Vlasnik vozila je dobio kaznu koja je uvećana za 150 evra, a sud je odluku objasnio činjenicom da je vozio SUV model, a ne neki manji auto.

Prema mišljenju suda u Frankfurtu, čak i manji SUV svojom masom, veličinom i oblikom prednjeg dela predstavlja veći rizik sa pešaka u slučaju udesa, pa je zbog toga doneta odluka da se ovom vozaču poveća iznos kazne. Pored toga, vlasniku ovog neimenovanog SUV modela izrečena je kazna zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od mesec dana. Međutim, čini se da je ovaj vozač još i dobro prošao. Prema obrazloženju presude, sudija je odredio da kazna može da se uveća i do 75%.

Kako piše Index.hr, prema jednom istraživanju iz američke države Mičigen, ukoliko SUV model udari pešaka pri brzini od 64 km/h ili većoj, u 100% slučajeva ishod je smrt pešaka. Ipak, to ne znači da je bolje proći kroz crveno svetlo u nekom hečbeku ili limuzini, ali u tom slučaju prilikom udesa pešak ima nešto veće šanse za preživljavanje.

Bonus video: Vozili smo Daciu Jogger: Da li je ovaj „rumun“ najbolji izbor?

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar