Foto: gvictoria / Shutterstock

Nakon dupliranja tržišnog udela u prethodne tri godine, električni automobili sada čine 20 procenata svih vozila u Norveškoj, sa tendencijom daljeg rasta.

Skandinavska država je poznata po tome što su njihovi građani najbrže prihvatili elektromobilnost, a sada je Norveška dostigla još jednu značajnu prekretnicu u usvajanju električnih vozila, jer svaki peti automobil na putevima ima nultu emisiju štetnih gasova.

Norveško udruženje za električna vozila procenjuje da će biti potrebno nešto manje od dve godine da električna vozila dostignu 30 odsto ukupnog voznog parka, navodi se u saopštenju.

Udeo vozila na struju je za manje od tri godine porastao sa 10 na 20 procenata. Ovaj rast prodaje električnih automobila je pre svega rezultat brojnih podsticaja, uključujući i smanjenje poreza na kupovinu novih vozila na struju, a sve sa ciljem da se od 2025. godine na norveškom tržištu prodaju isključivo električni automobili.

Pre dve godine, Norveška je postala prva država na svetu gde je broj prodatih vozila sa nultom emisijom prestigao broj isporučenih automobila sa pogonom na fosilna goriva. U Oslu, glavnom gradu Norveške, udeo električnih automobila je još veći, jer svako treće vozilo na putu ima pogon na struju. Okrug Finnmark na severu zemlje ima najmanji udeo električnih vozila, jer svega 4,7 procenata voznog parka u ovom regionu ima nultu emisiju.

Bonus video: Vozili smo električni BMW iX