Foto: Volkswagen

Automobilski gigant iz Volfsburga je pre nekoliko dana potvrdio velika ulaganja u elektromobilnost i najavio novi krosover koji bi mogao da ima domet do 700 kilometara.

Volkswagen će u modernizaciju fabrike u Volfsburgu uložiti čak 460 miliona evra, čime će je pripremiti za proizvodnju električnih modela. Proizvodnja modela na MEB platformi bi trebala da počne već sledeće godine.

To je i lično potvrdio Thomas Schafer, prvi čovek Volkswagena, kada je radnicima poručio kako će proizvodnja modela ID.3 krenuti već sledeće godine, a 2024. godine će fabrika raditi u punom kapacitetu.

Foto: Volkswagen

„Volkswagen predstavlja elektromobilnost za sve. I Volfsburg će biti deo ove uspešne priče. Povećanje proizvodnje ID.3 je prvi važan korak prema elektrifikaciji našeg glavnog pogona“, izjavio je Schafer.

Uz obnovljeni ID.3 na tržište uskoro dolazi i novi krosover koji će koristiti unapređenu MEB platformu. Nova MEB+ platforma kao najveću novost donosi baterije sa novom tehnologijom, koja će prema rečima čelnika nemačke kompanije nuditi domet do 700 kilometara. Takođe, budući modeli će biti kompatibilni sa snagom punjenja od 200 kW.

Foto: Volkswagen

„Novi model će idealno dopuniti naše najprodavanije ID.4 i ID.5. Tako nameravamo da dodatno proširimo svoju tržišnu poziciju i našim kupcima pružimo visokokvalitetna vozila koja i očekuju od nas“, dodao je Schafer.

Kako piše Index.hr, zanimljivo je da će MEB platforma i dalje ostati u proizvodnji. Najavljeno je ukupno 10 električnih modela do 2026. godine, a među njima je i novi ulazni model sa cenom od 25.000 evra.

Bonus video: Da li su to Dacia Duster i Suzuki Vitara dobili rivala? Vozimo MG ZS i idemo na zimovanje