Foto: Volkswagen

Dosadašnji šef bio je odgovoran za razvoj VW Golfa od šeste do osme generacije, kao i novu eru dizajna ID porodice. Nemački mediji otkrili su pozadinu priče.

Volkswagen grupa upravo je potvrdila da je na mesto dosadašnjeg šefa dizajnerskog odeljenja umesto Klausa Zyciore postavljen Michael Mauer.

Klaus Zyciora započeo je svoju karijeru u Volkswagenu kao dizajner enterijera 1989. godine. Postao je vođa dizajna enterijera 2000. i glavni za dizajn eksterijera 2002, a pet godina kasnije preuzeo je mesto izvršnog direktora Volkswagen dizajna i vodio tim od 600 dizajnera. Dosadašnji šef nadgledao je, između ostalog, razvoj Golfa od šeste do osme generacije, kao i novu eru dizajna ID porodice električnih modela.

Foto: Volkswagen

„Klaus se pokazao kao vrlo sposoban i izvrstan dizajner i snažan vođa tima više od 30 godina“ – rekao je izvršni direktor kompanije VW Oliver Blume. „Definisao je dizajn u Volkswagenu i ojačao naše marke za budućnost. Želeli bismo da se zahvalimo Klausu na svemu što je učinio i da mu poželimo sve najbolje u budućnosti“ – zaključio je Blume.

Foto: Volkswagen

Iako VW grupacija nije otkrila razlog smene, nemački mediji otkrivaju da se radi o neslaganju oko prepoznatljivog dizajnerskog jezika. Izvršni direktor Blume navodno je više puta kritikovao činjenicu da Volkswagen nema jedinstven jezik dizajna, odnosno da razni modeli nisu dizajnirani i razvijeni „u jednom komadu“, prenosi Auto Klub.

Prema izvorima iz VW-a, modeli nemačke grupacije trebalo bi da imaju jedinstvenu, prepoznatljivu uniformu.

Podsetimo da ni dugogodišnji direktor VW-a, Herbert Diess od pre četiri meseca više nije deo nemačke kompanije, navodno zbog neslaganja sa upravnim odborom oko razvoja softvera.

Bonus video: Zašto je Audi napravio ovu verziju Q5-ice?