Stigli rezultati “kreš-testa” za Yaris i hibridni Clio

Auto 16. sep. 202015:31
Podeli:
Foto: Promo

Danas su objavljeni rezultati prve runde testova bezbednosti novih modela automobila, koje obavlja nezavisna organizacija Euro NCAP. Ove godine uvedeni su još stroži uslovi za maksimalnih pet zvezdica, a prvi model u nizu koji je postavio standarde je nova “toyota yaris”. U ovoj rundi ocenjen je i Renoov hibridni “clio”.

Euro NCAP organizuje “kreš-tesove” novih automobila koji se nude u Evropi, kako bi budućim kupcima obezbedio realnu i nezavisnu procenu bezbednosti za svaki model. Kako se tehnologije razvijaju i napreduju, tako se i testovi bezbednosti menjaju, da bi ove godine bili dodatno pooštreni.

Glavna izmena u odnosu na ranije tiče se implementacije barijere u pokretu koja se postavlja ispred vozila kako bi na realan način procenili nivo bezbednosti putnika i strukture prednjeg dela vozila pri udaru.

Foto: Promo

Bočni udar u vozilo smatra se drugom najčešćom nezgodom sa smrtnim ishodima ili teškim povredama, pa se od ove godine prvi put strože ocenjuje test koji procenjuje kako udar sa boka utiče na putnike. U ovom delu ocenjuju se svi sistemi zaštite koji su implementirani u automobil, pa se u poslednje vreme proizvođači posebno anagažuju u razvijanju naprednih asistencija, poput recimo Mercedesa koji je to prikazao u novoj „S-klasi“.

Foto: Promo

U prvoj rundi Euro NCAP testiranja, odlično se kotirao novi Tojotin “yaris”, sa osvojenih maksimalnih pet zvezdica po novom sistemu ocenjivanja. Četvrta generacija malog gradskog modela iako malih dimenzija, pokazala je visok nivo bezbednosti za svoje putnike kako pri udaru spreda, tako i pri bočnom.

Foto: Promo

Saznajte još:

Ujedno, “yaris” je prikazao koliko su napredni sistemi poslednje generacije Tojotinog “safety sense” skupa bezbednosnih asistencija, čak i pri izbegavanju sudara.  Osim “tojote”, testiran je i Renoov “clio” u hibridnoj verziji, koji je takođe osvojio maksimalnih pet zvezdica. Najbolje se pokazao u delu zaštite odraslih putnika sa procentom od čak 96 odsto, zatim zaštite dece 89%, pešaka 72%, i 79 odsto za skup bezbednosnih sistema.

U video-klipovima ispod pogledajte kako su protekli “kreš-testovi” ova dva modela.

Toyota Yaris

 

 

Renault Clio Hybird

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar