Stellantis upozorava na kolaps automobilskog tržišta

Auto 01. jul 202217:22
Podeli:
Foto:Shutterstock/MikeDotta

Jedan od najvećih evropskih proizvođača automobila upozorio je na potencijalni propast automobilskog tržišta ukoliko električni automobili ne postanu znatno jeftiniji.

Cene električnih automobila rastu velikom brzinom. Primera radi, Tesla je samo tokom ovog meseca povećala cene i to za 6.000 dolara po automobilu, a sličnu praksu sprovode i Rivian, Hummer i Ford. Zbog rasta cene sirovih materijala, mnogi modeli na struju postaju neisplativi za proizvođače, a pored toga Evropska unija je rešila da i zvanično benzince i dizelaše pošalje u penziju od 2035. godine.

Iako se Stellantis slaže sa ovom odlukom, izvršni direktor ove kompanije, Carlos Tavares, smatra da kreatore ove politike nije briga da li će proizvođači automobila imati dovoljno sirovih materijala za ovu tranziciju. Prema Tavaresovom mišljenju, pitanje je da li će sve evropske fabrike uspeti da prebrode ovaj prelazak na električne automobile, a pored nedostatka komponenti, glavni čovek Stellantisa kao uzrok potencijalnih problema vidi i pritisak azijskih proizvođača.

Fiat 500, Stellantis
Foto: Shutterstock/MikeDotta

Kako tvrdi direktor proizvodnje Stellantisa Arnaud Deboeuf, ovaj automobilski gigant planira da smanji troškove proizvodnje električnih automobila za 40 procenata do 2030. godine. „Ukoliko električni automobili ne postanu jeftiniji, očekuje nas kolaps tržišta. Očekuje nas veliki izazov“, dodao je Deboeuf.

Foto:Alessandro Altavilla Stellantis

Baš zbog toga, Stellantis razmatra da proizvodi električnu energiju u sopstvenom aranžmanu, pre svega putem solarnih panela. Pored toga, nije isključena i mogućnost kupovine rudnika kako bi se obezbedila isporuka sirovih materijala. Stellantis će predstaviti više od 75 potpuno električnih modela do kraja ove dekade, a u fazi planiranja je i pet velikih fabrika za baterije širom Evrope i Severne Amerike.

Bonus video: Treba vam samo jedan minut da izbacite vreli vazduh iz kabine automobila

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar