Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN MARQUARDT / POOL

Koga među novokomponovanim, ali i tradicionalnim proizvođačima automobila Ilon Mask vidi kao ozbiljnog konkurenta?

Bez obzira na veliki pad cena deonica Tesle, ova kompanija je i dalje dominantna na tržištu električnih automobila, a Mask i ekipa mogu da budu i više nego zadovoljni s finansijskim rezultatima u poslednjem kvartalu. Ipak, s obzirom na to da gotovo sve (velike) automobilske kompanije ulažu značajna sredstva u elektrifikaciju, jasno je da će se konkurencija na tržištu značajno povećati i pritisak na Teslu biće sve veći.

To je jasno i Ilonu Masku koji je, tokom predstavljanja poslovnih rezultata, govorio i o konkurentima, pa se posebno dotakao kineskih proizvođača automobila poput Xpenga, Nia i drugih.

„Imamo veliko poštovanje prema proizvođačima automobila u Kini. Oni su najkonkurentniji na svetu, najviše i najpametnije rade“, rekao je Musk i dodao da bi najverovatnije neka kineska kompanija mogla da postane njihov najveći konkurent pa će zauzeti drugo mesto na ovom tržištu, piše dnevnik.hr.

Trenuto im je na kineskom tržištu najveća konkurencija BYD. Ova zanimljiva kompanija, o kojoj smo pisali na našem portalu, prošle godine je prodala više od 911.000 električnih automobila, a kada tome dodamo i plug-in hibride, broj prodatih vozila iznosi 1,8 miliona.

Foto: BYD

Što se Tesle tiče, Maskova kompanija je prošle godine isporučila 1,31 milion automobila.

Kineske kompanije, naravno, nisu jedini, a možda ni najveći konkurenti Tesli, uprkos spomenutim komentarima Maska. Naime, svoje planove na ovom tržištu imaju i tradicionalni proizvođači automobila. Trenutno se najambicioznijim čini Volkswagen. Nemački automobilski gigant najavio je ulaganje više desetina milijardi dolara u razvoj i proizvodnju električnih automobila i baterijske tehnologije, pa se nadaju da bi već za dve godine mogli da prestignu Teslu i postanu najveći proizvođač električnih automobila na svetu.

Bonus video: Vozili smo kineski krosover za Evropu – MG ZS

Komentari

Svi komentari (0)