Skromniji rast potražnje za novim automobilima nego do sada

Auto 20. jul. 202110:28
Podeli:
kupovina automobila, cene automobila
Foto:Shutterstock

Potražnja za novim automobilima u Evropskoj uniji u junu je porasla znatno skromnije nego u maju, odražavajući popuštanje mera zatvaranja na početku prošlog leta, pokazali su u podaci udruženja proizvođača ACEA. Nemačka, Španija i Italija beleže najveći rast, dok Francuskoj beleži pad potražnje. Hrvatska se odlično oporavlja i beleži rast veći od 50 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Potražnja za novim automobilima u EU u junu je porasla 10,4 posto u poređenju s istim mesecom 2020, uz registrovanih nešto više od milion novih automobila, pokazuju podaci ACEA.

U maju je skok iznosio 53,4 posto. Znatno skromniji rast u junu otkriva popuštanje mera zatvaranja u istom prošlogodišnjem mjsecu, nakon strogog majskog „lockdowna“, piše N1.

Među vodećim je Nemačka sa najvećim rastom, za četvrtinu u odnosu na prošlogodišnji jun. Slede Španija sa 17,1 i Italija s 12,6 posto. Francuska je jedina koja beleži pad potražnje za 14,7 posto.

U Srbiji je u junu, prema podacima Asocijacije uvoznika vozila i delova ukupno prodato 3.313 putničkih i lakih komercijalnih vozila, što je u odnosu na maj ove godine više za oko 20 odsto. U Hrvatskoj je prošlog meseca ukupno prodato 6.887 novih automobila, što je kod njih rast od 65 odsto u odnosu na maj prošle godine.

Pandemijski efekat

U prvoj polovini ove godine potražnja za novim automobilima u EU je bila za četvrtinu veća nego u istom periodu lane, uz gotovo 5,4 miliona registracija. To je još uvek 1,5 miliona manje nego u prvoj polovini pretpandemijske 2019. godine, ističu iz ACEA-e.

Među vodećim tržištima najveći rast potražnje beležila je Italija, za 51,4 posto. Slede Španija s 34,4 posto, Francuska s 28,9 i Nemačka sa 14,9 posto.

U Srbiji je u prvih šest meseci ove godine registrovano 15.489 putničkih i LKV, a poređenja radi u Hrvatskoj je u istom periodu prodato 25.975 novih automobila, što je kod njih čak 49,1 posto više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci.

Bonus video: Voz budućnosti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar