Oliver Zipse Foto: Promo/BMW/Rainer Haeckl

Glavni čovek BMW-a upozorio je političare na veliki problem zabrane prodaje automobila koje pokreću motori sa unutrašnjim sagorevanjem. Prema njegovom mišljenju, ako automobil odjednom bude dostupan samo bogatima, to će stvoriti opasnu situaciju.

Tokom najave ulaganja 1,7 milijardi dolara u proizvodnju električnih vozila u SAD, glavni čovek BMW-a, Oliver Zipse, naglasio je da BMW nije odredio datum za završetak proizvodnje benzinaca i upozorio da ne bi trebalo da se zabranjuje njihova prodaja.

Određivanje fiksnog datuma za zabranu prodaje automobila sa konvencionalnim pogonom moglo bi da sa tržišta ukloni pristupačne automobile, a mnogi nemaju novac za kupovinu električnog vozila.

„Ne želimo da automobili budu izbačeni iz osnovnog segmenta (potrošača), to je posebno opasno na političkom nivou. Ako automobil odjednom bude dostupan samo bogatima, to će stvoriti opasnu situaciju. Da sam političar, bio bih izuzetno oprezan, jer bih propisima zapravo uklanjao automobile sa tržišta“, izjavio je Oliver Zipse.

BMW podržava ambiciozne propise, ali ako se odredi fiksni datum obustave prodaje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, mogli bi da se desi da ljudi nastave da voze svoje stare automobile, a to nikome nije cilj.

„Ništa trenutno u svetu ne upućuje na zaključak da će motor sa unutrašnjim sagorevanjem u narednih 15 godina pregaziti vreme“, naglasio je glavni čovek BMW-a.

Kako piše zimo.dnevnik.hr, BMW očekuje da će vozila sa nultom emisijom štetnih gasova činiti najmanje polovinu njihove prodaje do 2030. godine, dok su prognoze prodaje električnih vozila tokom ove godine vrlo ambiciozne, jer se očekuje duplo više prodatih automobila na struju nego 2021.

Bonus video: Lansirali smo snimatelja u novom i prebrzom BMW-u i4

Komentari

Svi komentari (0)