Foto: Shutterstock, Arhiva

Osiguravajuća društva su odlučila da odustanu od novih cena polisa autoodgovornosti, saopštilo je Udruženje osiguravača Srbije, a po preporuci Narodne banke Srbije (NBS). Očekuje se povraćaj novca onim ugovaračima osiguranja kojima su naplaćene neosnovano veće premije od 1. avgusta 2022. godine, kada je premija obaveznog osiguranja od autoodgovornosti povećana u proseku za oko 22%, navode u NBS.

Kako je navedeno, cene su od 26. avgusta vraćene na nivo od pre početka meseca, čime je ukinuto povećanje od 22%.

Nove cene osnovnog osiguranja motornih vozila bile su na snazi od početka avgusta. Odluka o poskupljenju doneta je prvi put posle 1. jula 2014. godine, na osnovu analize trenutne situacije na tržištu automobila, navelo je Udruženje.

Na rast cena osnovnog osiguranja vozila uticalo je, kako je objašnjeno, pre svega poskupljenje novih i polovnih vozila, kao i rezervnih delova, ali i znatno više cene radnog časa u servisima za popravku vozila.

Podsećamo, Narodna banka Srbije uputila je dopis svim društvima za osiguranje koja su neosnovano povećala premiju osiguranja od autoodgovornosti, kojim ih poziva da tu premiju u najkraćem roku vrate na prethodni nivo.

Kako je navedeno, Narodna banka Srbije će u okviru svojih nadzornih ovlašćenja „pokrenuti postupke nadzora protiv onih društava za osiguranje koja nastave sa naplatom neopravdano povećanih premija i preduzeti sve potrebne mere u cilju zaštite prava i interesa ugovarača osiguranja, uz primenu mera nadzora i drugih sankcija prema društvu za osiguranje, odnosno odgovornim licima“.

„Istovremeno, Narodna banka Srbije očekuje i da društva za osiguranje bez odlaganja obaveste ugovarače osiguranja o roku i načinu na koji će izvršiti povraćaj novca onim ugovaračima osiguranja kojima su naplaćene neosnovano veće premije u prethodnih 25 dana, odnosno od 1. avgusta kada je premija obaveznog osiguranja od autoodgovornosti značajno povećana – u proseku za oko 22%“ – precizirano je iz NBS-a, a piše eKapija.

Kako je navedeno iz kabineta guvernera, Narodna banka Srbije je na vanrednoj sednici Izvršnog odbora usvojila i propis kojim „onemogućava da se ovakve okolnosti ponove, tako što je posebno uredila postupak donošenja odluka u društvima za osiguranje koje se odnose na uslove i tarife premija obaveznih osiguranja“.

„To znači da će ubuduće društva za osiguranje 60 dana pre planiranog povećanja obaveštavati Narodnu banku Srbije o nameri promene tarife premija uz dostavljanje dokumenta kojima su utvrdila opravdanost promene tih tarifa premija“, navedeno je iz centralne banke.

Bonus video: Vozili smo Peugeot 308 karavan i isprobali „pijane naočare“

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (2)