Mitsubishi Pajero
Foto; Promo

Kompanija Mitsubishi Motors zvanično je objavila svoj plan za naredne tri godine, kada će uložiti značajno novca za razvoj novih modela i nastup na gotovo svim svetskim tržištima, osim evropskog. U tom periodu prestaje i proizvodnja legendarnog modela “pajero”.

Istovremeno sa objavom vrlo obimnog plana restrukturiranja poslovanja japanske kompanije, počele su da se primenjuju i stavke dogovorene u okviru “Renault-Nissan-Mitsubishi” grupe – brend Mitsubishi biće odgovoran za tržišta jugoistočne Azije, zatim Afrike, Australije i Južne Amerike. Kako je poznato, kompanija Renault već je dovoljno jaka u Evropi, pa nije iznenađenje da će japanski brend biti više fokusiran na tržišta gde ima mnogo veći uticaj.

Pročitajte još:

U obaveštenju Mitsubishi Motors korporacije stoji da su čelnici 27. jula 2020. godine, odlučili da “zamrznu” uvođenje novih modela na tržište Evrope. Prodaja postojećih modela će se nastaviti, kao i delova i usluga servisa za sve vlasnike “mitsubishi” vozila. Štaviše, istakli su da se prognoza troškova, koja će se dogoditi zbog obustavljanja uvođenja novih modela vozila, već odrazila na i prognozu zarade za fiskalnu 2020. godinu.

Kada se uzme u obzir da je Mitsubishi u Evropi godišnje prodavao oko 100.000 vozila, i da ta brojka uopšte nije mala, pitanje je kako će i ostale vanevropske kompanije prilagoditi svoja poslovanja na dalje.

Sa druge strane, to što se Mitsubishi povlači iz Evrope, ne znači da propada – naprotiv. Kompanija će uložiti čak 6,5 milijardi evra u razvoj šest novih modela, za tržišta koja želi da dodatno razvije. Sa ovim potezom, jasno je da će brend Mitsubishi u Evropi početi da nestaje, baš kao što se
to desilo sa Daihatsu kompanijom.

Kraj i za “pajero”

Kultni japanski “offroad” model “pajero”, takođe, završava svoju karijeru, ali na globalnom nivou i to već sledeće godine. Fabrika u Sakahogi se zatvara, a drugih linija za ovaj model više nema. Kako smatraju u Mitsubishiju, prošlo je vreme ovog modela, a uspešnu priču danas vode “outlander”, koji se proizvodi na nekoliko lokacija, zajedno sa “eclipse cross” i “ASX” krosoverima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare