Foto: Shutterstock

Mnoge vozače već jutros je iznenadio prvi sneg, pa su u žurbi rešili da očiste samo malu površinu vetrobranskog stakla kroz koju mogu da vide, jer je to brže i jednostavnije rešenje. Međutim, ovo rešenje je i opasnije, a može i da vas košta. Iako donosimo dobar primer iz SAD-a, ovaj prekršaj se kažnjava i u Srbiji.

Ako ostavite sneg na automobilu i vozite sa neočišćenim vetrobranskim staklom, rizik u saobraćaju raste, smanjuje se vidljivost, a ako širite belu prašinu ili vam sa krova automobila odleti santa leda (ako je sneg zaleđen), možete da utičete i na druge učesnike u saobraćaju, koji voze iza vas.

U slučaju lenjosti ili žurbe, mnogi vozači ne očiste u potpunosti svoj automobil i vetrobransko staklo od snega, a to može da bude ozbiljan „udarac na džep“. Dobar primer dolazi iz američkog okruga Kitsap u državi Washington, gde je policija uhvatila vozača kojem se nije dalo da očisti sneg na automobilu i koji je zaključio da mu je za vožnju dovoljna tek mala čista površina na vetrobranskom staklu.

Kada je policajac zaustavio vozilo koje se čudno ponašalo na putu (presporo, levo-desno, kao da je vozač pod uticajem alkohola), izgovor vozača bio je da brisači nisu radili. Zbog ovog prekršaja i smešnog izgovora, vozač je sankcionisan zbog nesavesne vožnje kaznom u iznosu od čak 553 dolara, prenosi Revija HAK.

Ako niste očistili sneg ili led sa svojih stakala, to vas u Srbiji može koštati 5.000 dinara. Istu kaznu možete i da očekujete i za zavejane registarske tablice i svetla. Stvari bi mogle da se dodatno zakomplikuju ako sa neočišćenim vozilom izazovete saobraćajnu nezgodu, pa je u tom slučaju kazna od 5.000 do 18.000 dinara.

Bonus video: Ko ovo ne uradi sa autom, vožnja tokom zime biće mu vrlo teška

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar