„Pametni sistem u vožnji nadmudrila je pomorandža!“ (VIDEO)

Auto 03. jan. 202112:41
Podeli:
Foto:printscreen/youtube/MotorSport UnPlugged

Bez obzira na to koliko se vožnja u režimu autopilota čini zabavnom ili kao poziv da se vozač malo opusti dok automobil sve sam radi, prava autonomna vozila (za sad) ne postoje. Vozač i dalje mora da drži ruke na upravljaču, a ne voće, povrće, flaše vode i čega god se već seti.

Samo zato što su sistemi autopilota, odnosno autonomne vožnje vrlo napredni, ne znači da zakon za vozače tih vozila ne važi. Odgovornost i bezbednost tokom vožnje moraju da budu na prvom mestu.

Zbog slučajeva skretanja pažnje sa dešavanja na putu, američka savezna država Arizona uvela je zakon kojim se vozači automobila sa autonomnim sistemima, koji se služe trikovima kako bi koristili autopilot bez kontakta s upravljačem, kažnjavaju s 250 dolara.

Saznajte još:

Naime, na tržištu postoje proizvodi poput Autopilot Buddyja, koji se ubaci u upravljač vozila, što „pametni“ Teslin autopilot prepoznaje kao dodir vozača pa ne oglašava čitav niz upozorenja da ruke moraju da budu na upravljaču, a oči usmerene na saobraćaj.

Sistemi asistencije u vožnji, poput već spomenutog Teslinog autopilota, Pilot Assista od Volva i drugih, imaju načine putem kojih prate da li vozač obraća pažnju na put ispred sebe, bilo da je reč o senzorima na upravljaču ili tehnologiji koja prati pokret očiju.

Vozača Teslinih modela, koji na upravljač stavljaju flaše vode, pomorandže ili narukvice kako bi prevarili sistem koji može da pomisli da su im ruke tamo gde treba, ima zaista mnogo. Štaviše, tu su i brojni video-zapisi vozača koji bezbrižno spavaju tokom vožnje, ali kao i nesreća Teslinih vozila koje su se dogodile zbog nepažnje vozača.

Za primer, video na kraju ovog teksta je napravio vlasnik Volvoa sa spomenutim Pilot Assistom, i pokazuje način na koji je on prevario sistem da misli da su njegove ruke na volanu.

“Dakle, pametni sistem nadmudrila je jeb*** pomorandža!”, kaže autor videa i upozorava da takve stvari ne bi trebalo raditi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar