Foto: Shutterstock

Austrija planira drastične mere za prebrze vozače. Prema najnovijem predlogu austrijske ministarke saobraćaja, vozači koji krše ograničenje brzine bi lako mogli da ostanu bez vozačke dozvole, ali i automobila.

Najavljene izmene zakona trebale bi da omoguće rigoroznije kažnjavanje, što uključuje i oduzimanje vozila, prvo privremeno, a kod onih koji ponove prekršaj i trajno. Naime, ako austrijskim putevima vozite 60 km/h više od dozvoljenog, odnosno 70 km/h više od dozvoljenog na auto-putu, policija će vam, između ostalog, oduzeti automobil na dve nedelje.

Ako ponovite prekršaj, vozilo se trajno oduzima i ide na aukciju. Od prihoda od prodaje, 70 procenata ide u fond za bezbednost na putevima, dok ostatak zadržavaju lokalne vlasti. Za još ozbiljnije prekršaje, pri kojima je prekoračenje brzine veće od 80 km/h, automobil bi se odmah oduzimao.

Kako prenosi Index.hr, ako ovaj zakon stupi na snagu, to će biti polovinom sledeće godine. Procenjuje se da na austrijskim putevima godišnje ima i do 450 slučajeva tako drastičnog prekoračenja brzine. Trenutne kazne za prekoračenje brzine su od minimalno 20 evra za najmanja prekoračenja, pa sve do 300 i više evra za prekoračenja veća od 50 km/h.

Bonus video: Ko ovo ne uradi sa autom, vožnja tokom zime biće mu vrlo teška

Komentari

Svi komentari (1)