Opoziv: Svetski automobil godine ima grešku

Auto 19. maj. 202210:09
Podeli:
Foto: Hyundai

Korejska automobilska industrija je u zamahu ove godine. Hyundai Ioniq 5 je osvojio titulu svetskog automobila godine, dok je Kia EV6 proglašena za najbolji automobil u Evropi. Međutim, kod ova dva električna modela otkriven je ozbiljan problem zbog kojeg će doći do opoziva.

Hyundai i Kia su prosto oduševili svet novim električnim automobilima Ioniq 5 i EV6, ali izgleda da ni oni nisu savršeni. Otkrivena je softverska greška koja može dovesti do ozbiljnih posledica.

Prema saopštenju korejskog giganta, problem se tiče menjača, odnosno može da se dogodi fluktuacija napona dok je automobil parkiran u P poziciji, što može dovesti do iznenadnog pokretanja vozila, pogotovo ako se nalazi na kosini. Hyundai preporučuje korišćenje elektronske ručne kočnice prilikom parkiranja dok se ne nađe rešenje (nadogradnja SCU softvera kod dilera). Kia sa druge strane savetuje vozače modela EV6 da parkiraju svoje četvorotočkaše na ravnom i da ne ostavljaju svoja vozila na kosinama.

Foto: Promo/Kia

Hyundai je zabeležio četiri ovakva slučaja u Južnoj Koreji, tri na Ioniqu 5 i jedan na modelu Kia EV6, pa je zbog toga pokrenuta istraga i otkrivena greška. Prema dosadašnjim informacijama, opoziv obuhvata 10.729 primeraka modela Hyundai Ioniq 5 i 9.014 primeraka Kije EV6.

Foto:Hyundai

Pored toga, smatra se da i Genesis GV60 i Genesis G80 EV koji još nisu stigli na tržište imaju isti problem, ali će on biti rešen pre nego što prvi primerci budu isporučeni kupcima. Kako piše Index.hr, svi vlasnici će biti obavešteni o potrebi da posete servis kako bi ova greška bila softverski uklonjena, a do tada se savetuje oprez pri parkiranju automobila.

Bonus video: Za sve vas koji niste bili na sajmu automobila

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar