Foto: Shutterstock

Zašto vozači i putnici kojima se automobil pokvari na putu dok je napolju mrak misle da su osvetljeni božjom svetlošću? Ne vidite se! Smrznem se kada na auto-putu vidim vozilo u kvaru, a sigurnosni trougao postavljen na par metara iza automobila. Doslovno se smrznem od straha. Niko ko vozi vas ne vidi dok vam se sasvim ne približi, što je često kasno. Kako ovo da rešimo? Tako što ćemo taj sigurnosni trougao koji stavimo tik iza vozila postaviti zapravo mnooogo dalje od nas. Eto tako. Nije teško, a i spašava živote.

Ima smisla zašto u propisima stoji da se sigurnosni troguao postavlja najmanje 10 metara iza vozila u kvaru i to u gradu, a čak 50 metara ako je na auto-putu. Da, 50 metara. Molim vas, 50 metara – jer što veća razdaljina zapravo znači više vremena koje će drugi vozači dobiti za reakciju. Nemojte napraviti samo par koraka i staviti trougao iza vozila i vas, jer tako stvarno možete da izazovete ozbiljan udes na auto-putu.

Pri velikim brzinama kakvim se vozi na auto-putevima, nema tog vozača koji bi mogao da odreaguje i izbegne udes vozeći preko 100 na sat, a vreme koje ima za reackiju iznosi manje i od pola sekunde. Ne možete predvideti šta se može desiti na putu, saobraćajne trake mogu biti pune, neko možda želi da pretiče, neko može pokušati da izbegne neko drugo vozilo, neko možda ne vidi dobro od kamiona, a želi da se isključi sa auto-puta… i tako naleti na vas jer trougao nije video na vreme. Sa druge strane, kada vozači na vreme vide trougao sigurno je da će povećati pozornost i pažnju na sve oko sebe. Takođe, ako vam se kvar na magistralnom putu dogodi u krivini, sigurnosni trougao postavite ispred te krivine jer je suludo očekivati da će neko uspeti da vas izbegne.

Dakle, ovde ste najveća opasnost upravo vi, ukoliko vas drugi vozači ne vide. Ovi saveti će vam pomoći:

Tokom zime mrak pada dosta ranije, a usled vlage i hladnoće i kvarovi na automobilima su češći. Ova kombinacija dovodi do toga da će tokom zimskih meseci biti češćih izlazaka iz automobila noću na putu.

Ako mislite da se to neće dogoditi vama, onda računajte na to da ćete možda usput sresti nekoga kome se to desilo. Kako bilo, ono što je ovde najvažnije jeste kako učiniti sebe vidljivim za druge. Kada izlazite iz automobila na putu a pogotovo noću, jednostavno morate da obučete reflektujući prsluk. Jedino tako će vas drugi vozači videti.

Foto: Shutterstock

Znate i sami kako se lako iznervirate kada vidite pešaka da noću pretrčava ulicu ili hoda uz kolovoz van naselja. Uvek ga primetite u poslednjem trenutku. Tako bi onda trebalo da znate da ste i vi noću nevidljivi za druge vozače, pa ovde običan fluorescentni prsluk može da učini zaista mnogo.

Takođe, nisu retki slučajevi da, kada se dogodi saobraćajna nesreća na putu, ljudi koji su želeli da pomognu nastradaju. Ako želite da pomognete uvek morate prvo osigurati sebe, pa tek onda druge.

8 najvažnijih pravila za veću uočljivost:

1.Ostanite pribrani.

2.Uključite sva četiri migavca na vašem vozilu.

3.Ako pomažete drugima, polako približite vaše vozilo automobilu koji je u problemu i nikako nemojte naglo kočiti.

4.Držite se što više desne strane kolovoza kako bi drugi učesnici u saobraćaju videli vaša svetla upozorenja. U slučaju da pomažete, postavite vaš automobil iza nesreće kako bi vaš automobil osvetlio mesto nesreće.

5.Pre izlaska iz vozila obavezno obucite reflektujući prsluk. Reflektujući prsluk držite u kabini automobila nadohvat ruke, a ne u prtljažniku

6.Prvo uputite sve putnike iz vašeg automobila da se sklone iza bankine.

7.Postavite sigurnosni trougao i to najmanje 10 metara iza vozila ako je kvar nastao u gradu i 50 metara ako je na auto-putu. Na auto-putu pri postavljanju trougla hodajte iza bankine dok ne dođete do mesta gde ćete postaviti ovaj znak.

8.Gestikulirajte drugim vozačima da uspore. To ćete najbolje uraditi tako što ćete ispraviti ruku sa strane i pomerati je gore dole. Tek tada se možete posvetiti povređenima, pozvati Hitnu pomoć ili neku drugu službu, ili se posvetiti popravci kvara na svom vozilu.

Bonus video: Ovo su najopasnije deonice za vožnju u Srbiji

Komentari

Svi komentari (0)