Foto:shutterstock by meowKa

Istraživanje Jato Dynamics pokazuje da je prosečna maloprodajna cena za vozila s unutrašnjim sagorevanjem porasla za 14 posto u 7 godina, odnosno za čak 5.000 evra.

Kupovina potpuno novog automobila postaje teža nego ikad. Uz probleme s dostupnošću uzrokovane ograničenjima lanca snabdevanja i nedostatkom čipova, ljudi koji traže novi automobil suočavaju se sa značajnim povećanjem cene.

Ne radi se samo o tome koji automobil odabrati i koliko dugo treba čekati na njega. Takođe se radi o tome koliko ćete više platiti za isti automobil koji ste mogli da kupite pre samo nekoliko godina.

Situacija je prilično komplikovana, posebno u Evropi i SAD. Istraživanje koje je sproveo JATO Dynamics pokazuje da je prosečna maloprodajna cena za vozila s motorima SUS u SAD porasla 14% između 2015. i 2022. godine. Cena je skočila s 39.143 dolara u 2015. na 44.651 dolar. To je više od 5.000 dolara u samo sedam godina, piše Auto Klub.

U mnogim evropskim zemljama rast je bio još veći. Širom Nemačke, Italije, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Španije, Holandije i Norveške prosečna cena novog automobila iznosila je 35.500 evra. Ove godine, do juna, prosečna maloprodajna cena dostupnih automobila bila je 44.101 evro. To je značajan porast, koji odražava koliko pažnje proizvođači pridaju skupljim automobilskim segmentima.

Pročitajte i koliko su prosečno poskupeli polovni automobili.

Bonus video: Vozili smo jedan od najpovoljnijih krosovera u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)