Foto: Shutterstock

Ukoliko globalna ekonomija dođe u stanje recesije koja bi osakatila potražnju za gorivom, cena barela sirove nafte bi mogla da padne na 65 dolara do kraja ove godine, a čak i na 45 dolara do kraja 2023. godine, navodi se u izveštaju poznate američke banke Citigroup.

Kako prenosi Bloomberg, u ovom izveštaju se navodi da je pretpostavka za ovu prognozu zasnovana na globalnoj reseciji i nedostatku intervencije Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika (OPEC+). Cena sirove nafte skočila je za oko 50% ove godine, pre svega zbog sukoba u Ukrajini, a za barel nafte tipa Brent danas je potrebno izdvojiti 104,8 dolara.

Prema izveštaju američke banke, ukoliko svetska ekonomija uspori ka nivou recesije, cena bi mogla da padne na 65 dolara do kraja ove godine, odnosno na 45 dolara do kraja sledeće, a za takav ishod Citigroup daje šansu od oko 10 procenata.

Ipak, nešto veća šansa, i to od 50 odsto, daje se za nešto blaže smanjenje cene sirove nafte. Prema ovom predviđanju, barel nafte Brent bi do kraja godine trebalo da košta oko 85 dolara, što je oko 20 procenata jeftinije od aktuelne cene. Kako navodi Citigroup, u slučaj recesije, povećava se broj nezaposlenih, dok brojne kompanije odlaze u bankrot, što smanjuje potrebe za energijom. Višak energenata, poput sirove nafte, se nagomilava, što tera proizvođače da ga prodaju po znatno nižoj ceni.

Foto: Shutterstock

Pored toga, Citigroup ima još jedno predviđanje. Ukoliko bi Evropska unija u potpunosti obustavila uvoz energenata iz Rusije, to bi moglo da dovede to povećanja cene sirove nafte na 120 dolara po barelu, a za ovaj ishod američka banka daje šansu od 30 procenata. Sa druge strane, brojni analitičari smatraju da će cena barela nafte krajem godine biti oko 100 dolara, što je nivo na kom se trenutno nalazimo.

Bonus video: Proverili smo da li ovaj Volvo XC60 stvarno troši 1,1 litar benzina

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (3)