Nakon oporavka u julu, prodaja automobila ponovo opala

Auto 20. sep. 202011:52
Podeli:
Foto: Shutterstock

U zemljama EU u julu je zabeležen oporavak prodaje automobila, ali je u avgustu ponovo usledio pad, saopštilo je Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA).

U zemljama Evropske Unije u julu je registrovano je 1.278.521 vozila, što je za četiri odsto manje u poređenju sa istim mesecom 2019. godine, ali je to najbolji rezultat u 2020. godini, kako Jato Dynamics podaci navode.

S obzirom na to da se automobilska industrija ove godine našla u velikim problemima zbog pandemije koronavirusa, ove brojke su unele dozu optimizma. Ipak, prema mesečnom izveštaju ACEA, u avgustu je tržište automobila EU ponovo zabeležilo veći pad, i to za 18,9 odsto, ali je to bilo manje dramatično nego ranije ove godine. Tu treba uzeti u obzir i činjenicu da je avgust inače mesec u kome se slabije pazare novi automobili.

Saznajte još:

ACEA dodaje da je od početka 2020. godine prodaja automobila oslabila za 32 procenta u odnosu na isti period 2019. godine. Udruženje je u junu prognoziralo pad prodaje na godišnjem nivou za 25 odsto.
Kako prenosi N1, najveća kontrakcija zabeležena je na tržištima Španije i Italije, gde je prodaja opala za oko 40 procenata. U Francuskoj se kupovalo za 32 odsto manje automobila, a u Nemačkoj je registrovan pad za 28,8 odsto.

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar