Foto: Shutterstock

Vožnja motocikla noću neosporno je komplikovanija od vožnje u toku dana. Bez obzira na to kako put bio osvetljen, noću je vidljivost drastično smanjena. Proočitajte šta može da olakša vožnju tokom noći i učini je bezbednijom.

Samo 15 odsto receptora u očima je sposobno da registruje svetla slabog intenziteta, pa upravo taj podatak nagoveštava činjenicu da glavna opasnost dolazi od odbljeska vozila koja dolaze u susret. Pritom, takav efekat (odbljesak) čini da raširene zenice , zbog mraka, prikupe veliku količinu svetlosti koja, ukoliko se pretvori u sjajnu belinu, i te kako remeti pogled.

Spušteni vizir na kacigi koji je prljav noću dodatno sužava pogled.

Važna napomena je da motociklista u saobraćaju mora da bude viđen.

To se postiže kvalitetnim osvetljenjem dvotočkaša, nošenjem opreme sa reflektujućim detaljima i načinom vožnje. Pored toga, adrenalin ne sme da preuzme kontrolu upravljanja. Važno je sačuvati hladnu glavu i ne zaboraviti da se veliki broj udesa, u kojima učestvuju motociklisti, upravo desi kada zađe sunce.

Na osnovu svega navedenog, podsećamo vas (ukoliko vozite motor):

Foto: Shutterstock

Očistite vizir na kacigi, proverite i podesite svetlosne grupe na motociklu, upalite duga svetla kada uslovi dozvoljavaju, prilagodite vožnju uslovima, pazite na životinje, nosite svetlu, vidljivu odeću, vozite odmorni, kad pretičete trudite se da svaki put obavestite vozača ispred o svojoj nameri kratkim blicanjem farovima.

Bonus video: Kako vozači automobila mogu pomoći motociklistima

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram