Foto: Shutterstock

Makar jednom u životu ćete poželeti da okrenete poneki krug na trkačkoj stazi. Srećom i kod nas u Srbiji postoji Track Day organizacija koja omogućava svakom vlasniku motocikla da se oproba na stazi. Međutim, kada se odlučite za Track Day automatski se postavlja i pitanje: da li mogu svoje putne gume koristiti na stazi?

Bez obzira na to da li vozite sportski, touring, naked ili neki drugi tip motocikla, sve gume koje koristite su takozvane “putne” gume, tj. gume predviđene za upotrebu u saobraćaju. Čak i u slučaju da vozite sportski motocikl, iako su gume na kojima se vozite sportske, i dalje spadaju u kategoriju putnih guma.

Sve gume predviđene za upotrebu u saobraćaju moraju da ispune određene uslove (da se brže zagreju, odvode vodu u slučaju kiše, itd).

Da li su mi potrebne posebne gume za stazu?

Odgovor je ne. Slikovi ili druge gume namenjene isključivo vožnji na stazi uglavnom su potrebne samo profesionalnim ili vozačima koji prilično forsiraju i koji uspevaju da iskoriste pun potencijal tih guma. Da biste upotrebili pun potencijal bilo koje gume za stazu, morate posedovati određenu tehniku vožnje i morate biti prilično brz vozač da biste održali temperaturu u gumama i maksimalno koristili gumu.

Foto: EPA-EFE/Julio Munoz

Ukoliko vozite na gumama predviđenim za stazu, a ne možete da ih dovedete u optimalni temperaturni radni opseg, to može da bude opasno za vas i da prouzrokuje pad.

Za nas koji uglavnom svakodnevno vozimo motocikle i tek ponekad posetimo stazu, sasvim su dovoljne i gume namenjene upotrebi u saobraćaju.

Tačno je da postoje razlike u samom obliku guma za touring, naked i sportske motocikle. Touring gume su manje zaobljene na bokovima, jer touring motocikli sami po sebi nisu predviđeni za velike uglove naginjanja motocikla. Naked motocikli i njihove gume su malo više zaobljene, dok je kod sportskih motocikala to još izraženije.

Foto: Shutterstock

Ono što je bitno da znate je da će vas svaka od tih guma držati prilično dobro čak i pod nagibima i da ćete teško uspeti da preterate prilikom obaranja.

Putne gume pružaju i više nego dovoljno “gripa” za početnike i srednje brze vozače.

Koliko putne gume zapravo dobro drže govori i činjenica da mnoge škole vožnje na stazi u inostranstvu koriste sport – touring gume. To je iz razloga što sport – touring gume znatno duže traju, a omogućavaju više nego dovoljno performansi za nivo vozača koji ih koriste.

Naravno, treba voditi računa da gume nisu mnogo istrošene. Kako treba da podesite pritisak i kakva tehnika vožnje je potrebna za stazu, saznajte ovde.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram