Foto:printscreen/youtube/@KT3406E

Dvotaktni dizelski motori su često tema brojnih mitova. Nikad nisu bili najefikasniji, ali su verovatno bili najizdržljiviji. U video snimku objavljenom na Youtube-u, jedan mehaničar koji je posvetio ceo kanal eksperimentisanju sa ovakvim dizelašima, pokušao je da naškodi skromnom motoru 8V71.

Ovog puta, on je odlučio da stavi crevo za vodu direktno u duvaljku, komponentu koja je ključna za rad dvotaktnog dizelaša koji zahteva mehaničko ubacivanje vazduha u komoru za sagorevanje. Logično je pomisliti da bi uvođenje vode u jednačinu stvorilo probleme zbog hidro blokade.

Mehaničar je zavezao zupčastu letvu mlaznica motora kako bi punio gorivo odmah nakon pokretanja. Ova metoda dokazano izaziva haos, ali ipak je potrebno neko vreme kako bi se izazvala nepopravljiva šteta. Na ovaj način, motor je radio oko minut, pre nego što je crevo za vodu uključeno, i umesto da se motor ugasi, zapravo je voda pomogla u hlađenju motora i smanjila broj obrtaja.

U video snimku možete videti da ovaj proces počinje oko 7:25 i ne prestaje sve do 12. minuta. Teško je tačno odrediti koliko dugo je 8V71 Detroit radio na dizel i vodu, ali možemo da pretpostavimo da je prošlo nekoliko minuta bez većih nuspojava. Kako piše Auto Klub, nakon što su isključili crevo, trebalo je oko minut da se Detroit dizel pregreje.

Sigurni smo da će ovaj mehaničar pokušati da sabotira još motora u budućnosti, s ozbirom da mu je ovo već četvrti. Uprkos svojim destruktivnim namerama, on je očigledno stručnjak koji se dobro snalazi za teškim mašinama, a njegov kanal to dokazuje.

Bonus video: Znate li koji je ovo Peugeot i kako da „picnete“ auto za zimu?

Komentari

Svi komentari (0)