Foto:Shutterstock

Statističar je izračunao "preciznu formulu" za predviđanje koliko će deci trebati vremena da "polude" u automobilu tokom duge vožnje. Prema doktoru Džejmsu Hindu, sa Univerziteta Trent u Notingemu, formula koja glasi T = 70 + 0.5E + 15F - 10S ključ je koji roditelji mogu da primene kako bi izračunali verovatnoću izliva dečjeg besa na zadnjem sedištu automobila.

Istraživanje, koje se temelji na odgovorima 2.000 roditelja, pokazalo je da vreme (T) koje će prosečnom detetu biti potrebno da „podivlja“ tokom duge vožnje automobilom iznosi 70 minuta.

Izgledi za to smanjuju se svakim minutom tokom koje se dete zabavlja (E), dok će hrana (F) omogućiti roditeljima da odlože „divljanje“ za 15 minuta, piše N1.

Vožnja više dece (S) u automobilu, međutim, skraćuje vreme za početak „ispada“ za 10 minuta.

Za pitanje „Kad ćemo stići?“ prosečnom detetu će trebati 32 minuta nakon početka vožnje. I tako još barem četiri puta tokom putovanja.

Istraživanje je pokazalo da je dosada glavni uzrok dečjeg nemira, po iskustvu 68 odsto roditelja, a slede predugo putovanje (62 odsto) i glad (57 odsto).

„Ako imate samo jedno dete i uspevate da ga zabavite i povremeno podmitite hranom, mogli biste dobiti dva sata vožnje bez divljanja“, rekao je Hind koji radi na Fakultetu za nauku i tehnologiju.

On je rekao da dvoje dece bez zabave i grickalica mogu da izazovu haos već za 40 minuta.

„Grickalice su važne, ali postoji granica do koje mere mogu pomoći, pa ih dozirajte na maksimalno dva puta u sat vremena. Zabava je ključna, ali čak i to ne uspeva kod vrlo dugih putovanja. Pauze u vožnji su važne da bi se sprečilo divljanje, ali i da vas vožnja ne umori“, zaključio je Hind.

Koje sve trikove možete da upotrebite kako bi lakše protekao put sa decom, pročitajte ovde.

Bonus video: Tri najčešće greške pri pakovanju prtljaga u auto

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (0)