Ovo je najsigurnija pozicija dečjeg sedišta u automobilu

Auto 23. jun. 202216:53
Podeli:
Foto: Shutterstock

Mnogi vozači i roditelji se često pitaju na koju stranu da okrenu dečje auto sedište, a sada je otkriveno koji način je bezbedniji za decu. Moderni kreš testovi testiraju i efikasnost ove opreme, a pokazalo se da manje povreda nastupa kada je sedište postavljeno suprotno u odnosu na smer vožnje.

Ako na nečemu ne treba štedeti ili pristajati na kompromise, to je sigurnost dece u automobilu. To se svakako odnosi na izbor što bezbednijeg i kvalitetnijeg dečjeg sedišta, ali kako su pokazala brojna istraživanja, najvažniji je položaj sedenja deteta ili bebe u auto sedištu.

Najbolje se pokazao tzv. skandinavski način sedenja deteta, odnosno obrnuto od smera vožnje zbog brojnih prednosti zaštite mališana. Najčešći sudari su frontalni i bočni, pa je prilikom udesa zabeleženo najmanje povreda ukoliko se dete nalazi u auto sedištu koje je pozicionirano obrnuto od smera vožnje. Pojedina dečija auto sedišta se zbog te činjenice mogu postaviti isključivo u položaju gde je glava deteta bliže vozačkom, ili suvozačkom sedištu.

Foto: Shutterstock

Kreš testovi su dokazali da je opterećenje na vrat mališana znatno manje, nego kada se sedište postavi u smeru kretanja vozila. Prilikom udesa pri brzini od 56 km/h, vrat i kičma testne lutke težine 22 kilograma su ostali u istoj ravni, a naslon dečjeg auto sedišta je apsorbirao sile sudara.

Foto: Shutterstock

Kako piše Auto Klub, u položaju obrnutom od smera vožnje, glava deteta ostaje unutar sedišta, a školjka može bolje da zaštiti dete od udara razbijenih delova vozila ili drugih predmeta koji prilikom sudara ulaze u automobil. U auto sedištu koje je postavljeno unatrag, prilikom frontalnog udarca sila se raspoređuje na čitava leđa i glavu deteta, što smanjuje mogućnost povrede.

Bonus video: Skoro svi biciklisti u prekršaju, a da toga nisu ni svesni

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar