MAPA Ko šta kupuje: Grci vole Toyotu, Mađari Suzuki, Hrvati Škodu

Podeli:
Foto:Nova.rs

Da li ste znali da kada su u pitanju novi automobili Grci najviše kupuju Toyotu Yaris, a Mađari Suzuki Vitaru? Ili da je Škoda Octavia najprodavaniji automobil u Hrvatskoj, Austriji, BiH i Švajcarskoj, dok je VW Golf broj jedan u samo dve zemlje? Pogledajte mapu koja otkriva bestselere u ostalim evropskim državama.

Posle brojnih izveštaja o najprodavanijim novim modelima u Srbiji i EU, sada je pred nama zanimljiv pregled koji otkriva koji model automobila je bestseler u kojoj zemlji. Tako tačno znamo gde se šta najviše traži, kako u zemljama regiona, tako i u čitavoj Evropi, Turskoj i Rusiji. Po ovoj listi možemo da, uz finansijsko stanje određene zemlje, saznamo i način razmišljanja, kao i ukus njenih vozača.

Tu ne računamo toliko na Srbiju gde se najviše prodaje Fiat 500L, ili Češku gde je bestseler Škoda Fabia ili na Rumuniju sa Dacia Loganom u vrhu liste, jer se upravo ti modeli u ovim državama i prave, pa su ili najpovoljniji ili za njih (uglavnom) važe posebni uslovi kupovine.

Najprodavaniji model automobila u Srbiji je Fiat 500L, Foto: Fiat/Promo

Sa druge strane, možda najzanimljiviji podatak jeste da je Škoda Octavia najčešći izbor u najviše evropskih zemalja, pa je ovaj model bestseler kako u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, tako i u Švajcarskoj i Austriji. Octaviju sledi Toyota Corolla koja je najtraženiji automobil u tri evropske zemlje.

Grci, recimo, najviše kupuju Toyotu Yaris, dok se na Kipru najbolje prodaje krosover VW T-Roc. Bugari najčešće biraju Dacia Dokker, a u Severnoj Makedoniji bestseler je Citroen C3.

Japanci “drže” čitav istok Evrope

Mađari su „slabi“ na Suzuki Vitaru, pa je ovaj japanski model dominantan po prodaji kod komšija. Automobile japanske proizvodnje, konkretno one iz Toyote, pored Grka, cene i najviše kupuju na čitavom istoku Evrope. Tako je u Estoniji i Ukrajini najprodavaniji automobil Toyota RAV4, a u Finskoj, Letoniji i Poljskoj to je Toyota Corolla.

Toyota Corolla je najtraženija u čak 3 evropske zemlje, Foto: Sebastien Mauroy promo Toyota

VW Golf bestseler u samo dve zemlje

Sasvim očekivano je da je u Nemačkoj najprodavaniji model od svih VW Golf, koji je na prvom mestu još samo u Luksemburgu, a reč je o inače najprodavanijem modelu u čitavoj EU (doduše proteklog meseca evropski bestseler je bila Dacia Sandero). Na jugu Evrope, konkretno u Španiji, najviše se prodaje Seat Arona, dok se u Portugalu kupci najčešće odlučuju za krosover Renault Captur. Francuzi se drže svog proizvoda i to u vidu gradskog Peugeota 208.

Sever Evrope na visokoj nozi

Da se na severu Evrope živi dobro jasno je i po automobilima koji se tamo najviše kupuju. Osim čistijeg pogona, “gore” se ceni i visoka pozicija sedenja za volanom. Tako je u Danskoj najprodavaniji automobil SUV Ford Kuga, u Švedskoj je to Volvo XC60, dok je u Norveškoj broj jedan električni Tesla Model 3.

Osim EU zemalja na spisku su još i Velika Britanija (Opel/Vauxhall Corsa), Turska (Fiat Egea/Tipo sedan) i Rusija (Lada Granta). Podatke o bestselerima po državama objavio je tim stručnjaka iz „Jato Dynamics“ kompanije koja se bavi analizom globalnog automobilskog tržišta.

Kliknite na mapu na početku ovog teksta i pogledajte ostale zemlje i njihove automobilske bestselere. 

Bonus video: Mali „englez“ koji je obeležio jednu epohu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar