Foto: Shutterstock

Tokom jeseni sve češća je pojava magle, a u uslovima smanjene vidljivosti treba promeniti način vožnje. Teže je proceniti sopstvenu brzinu, primetiti druga vozila, a ponekad je magla tako gusta da se ne vidi ni put ispred vas. Zbog toga je najvažnije prilagoditi brzinu uslovima na putu, ali i povećati odstojanje u odnosu na druga vozila.

Redovno proveravanje brzinomera je važno jer magla može da stvori iluziju da se vozi veoma sporo. Strpljenje je ključno prilikom vožnje u uslovima smanjenje vidljivosti, pa treba i kočiti polako kako biste i drugim vozačima dali priliku da reaguju.

Ako ste se zaustavili, obavezno upalite sva četiri migavca, kako biste obavestili druge vozače da se ne krećete. Sa druge strane, ako morate da nastavite, uključite prednja svetla za maglu ili oborena svetla. Ukoliko je magla previše gusta, uključite i zadnja svetla za maglu, a možete i da upalite sva četiri pokazivača pravca kako biste bili lakše primećeni. Treba znati da je korišćenje dugih svetala tokom magle zabranjeno zakonom, jer su dozvoljena samo oborena svetla i svetla za maglu.

Foto: Shutterstock

Ako je vidljivost na primer 50 metara, nemojte ići brzinom većom od 50 km/h. Zadnja svetla za maglu koristite samo u uslovima kada je vidljivost manja od 50 metara, jer u suprotnom slučaju možete da zaslepite vozača iza vas. Prednja svetla za maglu ne treba koristiti u slučajevima kada je vidljivost veća od 100 metara.

Važno je pratiti linije na putu, jer se lako može dogoditi da napustite vašu traku. U uslovima magle na putu, zaboravite na preticanja i nagle pokrete, jer je gotovo uvek i kolovoz vlažan, pa može doći do proklizavanja. Naš savet je i da blago otvorite prozor, jer ono što ne možete da vidite, možda možete da čujete. Zbog kondenzacije, najbolje je tokom magle upaliti grejanje prednjeg i zadnjeg stakla.

Foto: Shutterstock

Dobro se skoncentrišite i izbegavajte bilo kakva ometanja, jer bez obzira na to koliko ste iskusni, vožnja po magli može da bude komplikovana, pa ukoliko ste u mogućnosti, najbolje je da izbegnete vožnju u uslovima smanjene vidljivosti.

Bonus video: Pogledajte kako da vozite tokom jeseni i kakva je prva ikad Mazda CX-60