Podeli
Foto: Promo

Američki proizvođač velikih i prestižnih automobila ušao je u segment električnih vozila. Prvi “cadillac” na struju biće krosover naziva “lyriq”. Veliki SUV nudiće domet od skoro 500 km, futuristički dizajn i kabinu punu luksuznih detalja. U ringu ga čekaju Teslin “model X”, Fordov “mustang mach-e”, kao i “jaguar I-pace”, “mercedes EQC” i Audijev “Q4 e-tron”.

Model “lyriq” je baziran na GM-ovoj modularnoj platformi za električna vozila. Osim nove osnove, ovo je i prvi “cadillac” koji prikazuje potpuno drugačiji dizajn, proporcije i generalno celokupan nastup za ovog proizvođača.

Prednji deo ističe se ogromnom maskom od crnih kristala, koji nude i svetlosne efekte. Igra svetlosti se nastavlja i na ručkama vrata, koje sadrže slim LED trake, dok je svetlosna grupa pozadi podeljena u dva dela, ali takođe spremna za svetlosnu koreografiju.

Foto: Promo

“Lyriq” će se nuditi u verzijama sa pogonom na zadnjim, ali i na svim točkovima. Dok je, zahvaljujući novom Ultium sistemu baterija koji obezbeđuje oko 100 kW/h energije, težite vozila niže, a raspodela težine idealnih 50:50. Ovo govori da će, uprkos velikim dimenzijama novog SUV-a, vožnja biti dinamična, pogotovo u prvoj verziji kada je i motor smešten pozadi.

Foto: Promo

Pročitajte još:

U prostranoj i luksuznoj kabini dominira veliki digitalni LED ekran, dijagonale čak 33 inča sa najvećom rezolucijom u automobilskoj industriji, pa može da prikazuje milijardu boja. Infotejment sistem sadrži sve informacije za vozača, komande svih funkcija u vozilu, prikaze kamera i tako dalje.
Nove tehnologije, poput naprednog “head-up” displeja sa proširenom realnošću i daljinsko automatsko parkiranje biće u standardnoj opremi.

Foto: Promo

“Lyriq” će, prema rečima proizvođača, nuditi i “super cruise” sistem koji omogućava automatsku vožnju sa opcijom samostalne promene trake na zahtev.
Minimalistički enterijer je i praktičan, pa raspolaže sa brojnim ostavama za odlaganje, dok futurističkih detalja ne fali i to u vidu pozadinskog osvetljenja zvučnika, zakrivljenih ekrana, skrivenih ostava i slično.

“Lyriq” će po prilasku prepoznati “svog” vozača i aktivirati posebnu igru svetlosti, dok priprema sedište, klima-uređaj i retrovizore prema prethodno podešenim parametrima.

Foto: Promo

Cena još uvek nije saopštena, ali su iz kompanije rekli da će koštati manje od 75.000 dolara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar