Foto: Shutterstock

Na prepunom parkingu u Zagrebu snimljen je muškarac kako skida deo sa podvozja vozila, za koji se pretpostavlja da je katalizator. Kao svojevrsni paravan, ali i stražu, ovaj lopov je koristio ženu i dete. U videu pogledajte koliko je vremena potrebno lopovima da demontiraju katalizator.

Pročitajte još:

Katalizatori u sebi imaju plemenite metale koji se u reciklažnim centrima prodaju za dosta novca, a cena katalizatora na „crnom tržištu“ se kreće od 30 do 200 evra.

U Srbiji se godišnje ukrade između 10.000 i 15.000 ovih delova čija je uloga da tretiraju, odnosno smanje emisiju izduvnih gasova.

A koliko vremena treba kradljivcima da demontiraju ove delove sa vozila možete pogledati na snimku zabeleženom u Zagrebu.

Kao što vidimo ne treba puno vremena da se ova krađa obavi. Kada je reč o zaštiti od krađe, i dalje nema nekog posebnog načina da zaštitite ovaj deo, ali su se pojedini vlasnici snalazili tako što su katalizatore i DPF filtere stavljali u kavez i zavarili donji deo automobila.

Da se načini krađe delova i vozila menjaju, potvrđuje i „poslednji trend“ sa plastičnim flašama u točkovima. Više o tome kako ovaj novi trik radi, pročitajte ovde.

Bonus video: Kako u Srbiji naplatiti štetu nastalu prelaskom preko udarne rupe

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram