Jaguar i-Pace se zapalio tokom punjenja i to je već četvrti takav slučaj? FOTO

Auto 05. avg 202210:52
Podeli:
Foto: Promo/Jaguar

Iako se Jaguar i-Pace ne smatra jednim od onih električnih vozila koja mogu spontano da se zapale, to ne znači da se to ne događa, a kada se desi postoji velika verovatnoća da su za to krive njegove baterije. Najnoviji požar koji je uništio I-Pace iz 2019. desio se na Floridi dok je vozilo bilo parkirano i punilo se u garaži, a vlasnik ga je izvezao neposredno pre nego što je planuo.

„Priključio sam auto na punjenje pre spavanja. Ujutro sam se probudio i izvukao punjač iz utičnice. Potom sam izašao iz kuće i nakon što sam se vratio, parkirao sam auto u garažu i ostavio sam vrata garaže otvorena. Dok sam radio kod kuće, čuo sam pucketanje iz garaže“, navodi vlasnik električnog Jaguara.

„Kad sam ušao u garažu, video sam mnogo dima. Odmah sam pomislio – kad ima dima, ima i vatre. I zatim sam brzo isparkirao automobil iz kućne garaže“. Nakon što je izvezao automobil van garaže, dim se pretvorio u vidljivu vatru koja je brzo zahvatila celo vozilo. Na fotografijama možete videti da je netaknut ostao samo prednji deo vozila.

Ekipama hitne pomoći bilo je teško da ugase vatru, a vatrogasci su morali da koriste posebnu penu za suzbijanje požara kako bi se vatra u potpunosti ugasila. Već smo pisali o tome da požari na e-vozilima zahtevaju potpuno drugačiji pristup gašenja i da su zapravo opasnost za spasioce.

Vlasnik Jaguara napominje da je osiguravajuća kuća poslala forenzički tim da istraži incident i proglasila vozilo "totalkom", a zatim ga je Jaguar odvezao kako bi obavio njihovo ispitivanje olupine, ali do sada nisu izneli nikakve zaključke.

Kako piše Auto Klub, ovo je četvrti dokumentovani požar Jaguara I-Pace koji se dogodio u sličnim uslovima.

Kako da vam se automobil ne zapali u toku vožnje, saznajte ovde.

Bonus video: Kako da za jedan minut izbacite vreli vazduh iz kabine automobila

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar