Foto: Shutterstock

Litijum se često opisuje kao neizostavna sirovina u proizvodnji baterija za električne automobile, ali iz Kine dolazi jeftinija alternativa koja bi mogla da učini vozila na struju pristupačnijim.

Natrijum-jonske baterije imaju nižu cenu proizvodnje, bolju dostupnost sirovina, a uz to, nisu zapaljive i imaju dobre performanse na niskim temperaturama.

Najveći svetski proizvođač litijum-jonskih baterija, kineska kompanija CATL, pre više od godinu dana saopštila je da radi na razvoju kombinovane litijum-jonske i natrijum-jonske baterije.

Ipak, u tome ih je prestigao kineski proizvođač automobila JAC, koji je prošlog meseca predstavio testnu verziju svog elektičnog vozila Sehol F10X, koji koristi natrijum-jonske baterije.

Novi igrači na tržištu

Dobavljač baterijskih ćelija za ovaj automobil je kompanija HiNa Battery Technologijes, relativno mala i nova kompanija na kineskom tržištu baterija, koja je osnovana 2017. godine, nakon godina rada na institutu za naučna istraživanja.

Foto: Shutterstock

Eksperti za razvoj baterija tek sada su uzeli u obzir mogućnost da buduće električne automobile mogu da pokreću natrijum-jonske baterije.

Jeftinija alternativa

Trenutno, natrijum-jonske baterije su skuplje od litijum-jonskih, zbog male količine i nerazvijenih lanaca snabdevanja.

Ipak, postoji potencijal za uštede u korišćenju materijala i poboljšanje gustine energije, pa bi natrijum-jonske baterije u skorijoj budućnosti mogle da koštaju upola manje od današnje cene litijum-jonskih baterija.

 Sirovine dostupne širom sveta

Za razliku od litijum-jonskih baterija koje koriste vrlo oskudne materijale, proizvodnja natrijum-jonskih baterija zahteva sirovine koje su dostupne širom sveta.

Foto: Shutterstock

Prednost natrijum-jonskih baterija je i u tome što nisu zapaljive, pa se svakako može reći da su bolja alternativa za životnu sredinu, od procesa rudarenja sirovina, pa sve do svakodnevnog korišćenja.

Bonus video: Vozili smo automobil koji ima najveću bateriju među serijskim automobilima – Mercedes EQS