Da li svetlo u kabini vozila stvarno može da isprazni akumulator?

Auto 20. jan. 202214:13
Podeli:
svetlo u kabini, auto, svetlo
Foto: Shutterstock

Ukoliko zaboravite da ugasite svetlo u kabini ili ne zatvorite vrata od automobila dobro, kod nekih modela vozila ono će ostati da radi. Posle koliko vremena unutrašnja rasveta u automobilu može da isprazni akumulator?

Ovaj tip problema se najčešće dešava vozačima ako se vrata vozila u potpunosti ne zatvore ili se unutrašnja rasveta uključi na prekidaču pre završetka vožnje kako bi se nešto pročitalo, a na kraju vožnje prekidač se ručno ne vrati na automatsko isključivanje i napusti se vozilo, sve u očekivanju da će se unutrašnja rasveta sama isključiti.

svetlo u kabini, auto, svetlo
Foto: Shutterstock

Koliko je potrebno da se akumulator isprazni? Na to pitanje odgovor je za HAK Reviju dao Marin Morava, tehnički savetnik u hrvatskom autoklubu, a prenosi N1.

Akumulatori manjeg kapaciteta kod, na primer, benzinskih motora, ako prenoće s uključenim osvetljenjem putničkog prostora mogu da se isprazne do nivoa da sledeći dan više nije moguće pokrenuti motor, što je zapravo i najčešći problem.

Najčešće će ovaj problem obuhvatiti akumulatore vozila koji su stariji od dve godine i zbog većeg broja ciklusa punjenja i pražnjenja smanjen im je kapacitet.

Najčešće su starija vozila opremljena s jednom rasvetnom sijalicom putničkog prostora od 5W pa do vozila koja imaju tri sekcije osvetljenja u prednjem putničkom delu prostora. Opremljenija vozila mogu imati i osvetljenje zadnje klupe i putničkog prostora – tipa karavanska vozila – što znatno povećava broj sijalica pa umesto jedne bude ih pet.

Prema tome, struje koje mogu proticati u stanju mirovanja se kreću otprilike od 0,4 ~ 2 A u zavisnosti od broja sijalica, što može starijem akumulatoru predstavljati problem ako je u pitanju veći broj rasvetnih pozicija. Problemi s pokretanjem motora mogu nastupiti već nakon petog sata rada istih sijalica u stanju mirovanja. Ostaće nešto struje u vozilu za manje potrošače, ali je to nedovoljno da startujete motor.

S obzirom na to da je svetlo bilo uključeno predveče idući ponovni kontakt s vozilom je ujutro i već možemo da očekujemo da vozilo ne reaguje na daljinsko otključvanje i moramo da uđemo u vozilo pomoću mehaničkog ključa.

Mnoga vozila imaju funkciju "soft gašenja" unutrašnje rasvete od 2 do 10 sekundi nakon zaključavanja vozila. Kad zaključavamo automobil, već po automatizmu očekujemo da će se to svetlo ugasiti. Ali, ako ne zatvorimo vrata dovoljno, ona će ostati uključena na nekim modelima.

Na ovaj problem nova vozila su uglavnom imuna jer čak i u slučaju otvorenih vrata sledi gašenje svetala za desetak minuta.

svetlo u kabini, auto, svetlo
Foto: Shutterstock

Ako imate stariji model, nije loše sačekati da se posle zatvaranja vozila svetla ugase. Kontrolišite da li ste isključili sve potrošače u vozilu od spoljašnjeg do unutrašnjeg osvetljenja, kao i priključenih potrošača u auto-upaljaču.

Bonus video: Zašto je problem zahvaliti se u saobraćaju?

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar