Foto: Promo

Električni krosover američke kompanije je nesumnjivo veliki uspeh, a prema navodima Tesle, Model Y je na dobrom putu da postane najprodavaniji automobil na svetu. Kako tvrdi Elon Musk, to će desiti već ove godine po ukupnom prihodu, a po broju prodatih primeraka već 2023.

Izvršni direktor Tesle, Elon Musk, govorio je na godišnjem sastanku deoničara ove kompanije, a njegova tvrdnja da će Model Y postati najprodavaniji automobil na svetu dočekana je sa oduševljenjem vlasnika akcija Tesle.

Kako tvrdi Elon Musk, Tesla Model Y će ove godine biti broj jedan na polju ukupnog prihoda, dok će sledeće godine i po broju prodatih primeraka ovaj električni krosover biti najbolji na svetu. Trenutno, najprodavaniji automobil je Toyota Corolla, a oko 1.150.000 primeraka je prodato tokom prošle godine. Primera radi, Tesla je prodala 936.222 vozila ukupno. Ipak, američki proizvođač povećava svoj udeo na tržištu, a očekuje se da će ove godine prodati oko 1,3 miliona automobila, pored svih problema sa lancima snabdevanja.

Kada gigafabrike u Berlinu i Teksasu počnu da rade punim kapacitetom, sasvim je moguće da će Model Y postati najprodavaniji automobil na svetu. Uspeh ovog električnog krosovera je još značajniji kada se uzme u obzir njegova prosečna cena od oko 70.000 dolara. Odluka Tesle da se u Berlinu fokusira na proizvodnju Modela Y, znači da su isporuke kupcima mnogo brže u Evropi nego ranije.

Bonus video: Vozili smo najaerodinamičniji automobil na svetu – Mercedes EQS

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram