Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Shutterstock

Iako su se mnogi nadali da će se tržište polovnih automobila stabilizovati i da će cene krenuti da padaju, najnoviji trendovi pokazuju da će se to teško desiti. Cene korišćenih vozila su na istorijskom maksimumu i izgleda da će tu i ostati.

Prema online prodavcu automobila AutoScout24, polovni automobili su u novembru prodavani za prosečno 24.772 evra. To je gotovo 12 odsto više nego pre godinu dana i najviše otkad se meri ova statistika.

Potražnja za polovnim automobilima je mnogo veća od ponude, a razlog je u tome što se automobilski sektor suočava sa krizom za krizom. Pre dve godine fabrike su zatvorene zbog pandemije koronavirusa. Nakon toga je usledila i globalna nestašica čipova, koja i dalje muči automobilsku industriju, a na nju se nadovezala i nestašica kablova za vozila, koji se proizvode u Ukrajini.

U međuvremenu, potražnja je porasla. Neki novi automobili imaju rok isporuke i do godinu dana, što polovnjake čini privlačnijim. Kako izveštava AutoScout24, stanje na tržištu se polako popravlja, iako cene i dalje rastu.

Ako se uzlazni trend nastavi, prosečna cena polovnih automobila na kraju godine mogla bi da premaši 25.000 evra na evropskom tržištu. Prve informacije iz Austrije i Nemačke govore da je ta granica već probijena, prenosi Revija HAK.

Bonus video: Da li su to Dacia Duster i Suzuki Vitara dobili rivala? Vozimo MG ZS i idemo na zimovanje