Foto: Shutterstock

Dobro znamo da tehnologija napreduje mnogo brže od legislative, pa tako imamo autonomna vozila koja ne smeju da se koriste u javnom saobraćaju jer nisu regulisana zakonom. Ipak, ovo se menja, jer će britanski Parlament raspravljati o zakonu koji će dozvoliti samovozeće automobile na ulicama.

Prva vozila koja mogu samostalno da se kreću biće dostupna za kupovinu u Velikoj Britaniji od sledeće godine, a kako tvrdi Vlada ove zemlje, potpuna dozvola za autonomnu vožnju se planira 2025. godine.

Novi zakon koji je trenutno u fazi razvoja će omogućiti pojedinim vozilima, kao što su automobili, kamioni i autobusi, da budu dostupni u slobodnoj prodaji i da se legalno koriste u potpuno autonomnom režimu rada na auto-putevima, ali ne i na magistralama i u gradskim uslovima.

Ova vozila će biti naprednija od Tesle u Autopilot modu, koja i dalje zahteva određene poteze od vozača, poput činjenice da ruke uvek moraju biti na volanu. Potpuna sloboda za autonomna vozila na britanskim putevima se očekuje od 2025. godine, a to znači da nijedan od putnika neće morati da ima vozačku dozvolu. Ovi novi zakoni, o kojima će se raspravljati u Parlamentu tokom narednih meseci, staviće krivicu na svaku eventualnu saobraćajnu nezgodu na samog proizvođača, što znači da osoba koja se nalazi na vozačkom sedištu neće biti odgovorna za bilo koji incident ukoliko je autonomna vožnja uključena.

Ipak, u Velikoj Britaniji postoje i neki protivnici ove odluke, koji smatraju da je i dalje prerano za autonomnu vožnju. Sa druge strane, Vlada ove zemlje promoviše ovaj pristup sa ciljem povećanja bezbednosti saobraćaja, a Velika Britanija će uložiti 34 miliona funti u istraživanje bezbednosti samovozećih automobila.

Bonus video: Vozili smo najaerodinamičniji automobil na svetu – Mercedes EQS

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar