Foto: Promo

Kalifornijska start-up kompanija električnih automobila Lucid, koja početkom 2021. počinje sa prodajom svog prvog luksuznog modela “lucid air”, najavljuje da će ovo biti prva limuzina sa dometom od preko 800 kilometara. Sa ovim podatkom, direktno upire prstom u Teslin Model S, a vi pogledajte galeriju fotografija i ocenite da li će novi model uspeti da pomrsi konce svom opasnom rivalu.

Električna limuzina vrlo atraktivnog dizajna ulazi u sve brže rastući EV segment, a osim izgleda ima da ponudi i neverovatan domet – za “lucid air” je procenjeno da će prelaziti čak 832 km.
Čitava tehnologija razvija se u Lucid fabrici, a ističe se integrisanim i vrlo kompaktnim elektromotorima, menjaču i inverteru koji imaju na raspolaganju čak 900+ volti.

Foto: Promo

Električna limuzina je sa svega 0,21 cw i jedna od najaerodinamičnijih, a do 100 km/h stizaće za samo 2,5 sekundi.

Posebno upadljiv je minimalistički enterijer sa četiri zasebna sedišta, obložen kvalitetenim materijalima i opremljen najsavremenijim tehnologijama za pomoć u vožnji. Raspolgaće sa 19 sistema asistencija u startu, 32 senzora, kamerama, kao i sa Lidar sistemom smeštenim napred.

Foto: Promo

Takođe, ovo neće biti jedini model kalifornijske kompanije, već za njim dolazi i krosover na istoj platformi.
Kako je najavljeno, cena luksuzne limuzine biće visoka, oko 100.000 dolara, dok će jeftinije verzije doći tek kasnije. Poređenja radi, Teslin “model S” startuje sa cenom od 75.000 dolara, a što se dometa tiče, limuzina Ilona Maska u “long range plus” verziji nudi domet od oko 650 km.

Foto: Promo

Pročitajte još:

Zanimljiv podatak je da je osnivač firme Lucid jedan od bivših direktora kompanije Tesla. Takođe, deo upravljačkog borda su i kineski investitori, dok je Lucid dobio i finansijsku injekciju vrednu milijardu dolara od strane investicionog fonda Saudijske Arabije.

Prema rečima čelnika Lucida, fabrika će u početku godišnje proizvoditi 34.000 vozila, da bi u periodu od sedam godina proizvodnja porasla na 360.000 primeraka električnih modela.  U septembru će biti prikazana i prva verzija “lucid air” koja kreće u serijsku proizvodnju.

Pogledajte galeriju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (5)