Belorusija nuklearna elektrana
Beloruske nuklearna elektrana Foto:EPA-EFE/MAXIM GUCHEK

Trenutno se vodi ključna rasprava na nivou država Evropske unije da li će nuklearnu energiju nazvati održivom. U slučaju potvrdnog odgovora čeka nas ekspanzija nuklearki, koje su, kao što znate, uglavnom čiste, sve dok se ne dogode havarije poput černobilske ili one u Fukušimi.

Nemački stručnjak za autoindustriju iz Centra za istraživanje autoindustrije (CAR), Ferdinand Dudenhöffer, tvrdi da je povratak nuklearnoj energiji neizbežan da bi se pokrenula ekspanzija elektromobilnosti dogovorena između vladajućih stranaka SPD, Zelenih i FDP.

„Ako u Nemačkoj shvatamo elektromobilnost ozbiljno, ne možemo da je sprovedemo bez nuklearnih elektrana – kaže Dudenhöffer za listu „Augsburger Allgemeine“, i dodaje „da bi opsluživali električne automobile energijom 2050. godine, trebalo bi nam 39.000 dodatnih vetroturbina“, prenosi revija HAK.

To nije izvodljivo. Jedini izlaz je izgradnja novih nuklearnih elektrana, koje su danas sigurnije nego u prošlosti. Ali, stranke vladajuće koalicije trenutno se zalažu za ukidanje nuklearne energije. Istovremeno žele 15 milona novih električnih automobila na putevima do 2030. godine, a to znači ogroman pritisak na mreže za snabdevanje električnom energijom.

Bonus video: Kako se vozi novi električni BMW iX pogledajte u 3. epizodi auto emisije Vožnja sa Tinom i Nebojšom“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar