Foto: / BEWfood / Profimedia

Ukoliko vam je teško da zaboravite činjenicu da ćemo uskršnje praznike provesti kod kuće, pomislite i isplanirajte praznični ručak na vreme i ulepšajte sebi život. Jer ko će - ako ne mi sami?

Od gomile recepata za vaskršnji ručak izdvojili smo tri od kojih nam je momentalno krenula vodica na usta. Nabavite sve što vam treba na vreme i upustite se u prazničnu kulinarsku avanturu.

Pečena dimljena šunka

Praznična pečena šunka: Olena Danileiko / Alamy / Alamy / Profimedia

Sastojci (za 8 osoba):

2 kg dimljene šunke

4-5 lovorova lista

2 pomorandže

1 limun

1 sveža crvena paprika

1 kašičica ljute alave paprike

4-5 čena belog luka

1 dl maslinovog ulja

1 dl belog vina

2 grančice ruzmarina i malo majorana ili origana

2 kašike džema od pomorandže

1 dl konjaka

Priprema:

Šunku stavite u šerpu, prekrijte hladnom vodom, dodajte 4-5 listova lovora i kuvajte na laganoj vatri 40- ak minuta.

U blenderu sameljite zajedno : beli luk, svežu papriku, ruzmarin, majoran, ljutu i slatku papriku, sok od dve narandže i limuna.

Pročitajte još:

U dublji pekač  – idealan je onaj koji ima svoj poklopac, ali ako ga nemate, možete ga dobro zatvoriti s alu folijom –  stavite maslinovo ulje i na njega položite kuvanu šunku. Prelijte je sa napravljenom marinadom, zatvorite i stavite u zagrejanu rernu na 180. Neka se peče oko 30 minuta.

Otvorite poklopac, prelijte belim vinom, nastavite da pečete još tridesetak minuta, poklopljeno, uz  povremeno zalivanje sokom od pečenja.

Posle toga namažite šunku s malo džema od narandže i u sos dodajte konjak. Nastavite da pečete još dvadesetak minuta uz često zalivanje sokom od pečenja. Mlaku šunku isecite na kriške, umak poslužite sa strane. Odlična je i hladna, a savršeno se uklapa uz ren.

Uskršnja pogača

Uskršnja pogača; Foto: – / Eye Ubiquitous / Profimedia

Sastojci:

700 g brašna

250 ml mleka

125 ml ulja

2 jaja

1 svež kvasac

1 kašičica šećera

2 kašičice soli

100 gr margarina

1 žumance

Priprema:

U mlako mleko staviti šećer i kvasac da nadođe. U nadošli kvasac dodati sve ostale sastojke pa sa brašnom zamesiti glatko testo. Pokriti ga čistom krpom i ostaviti na toplom mestu 30 minuta da testo nadođe.

Nadošlo testo premesiti i podeliti ga na pola, a onda od jedne polovine odseći jedan kraj. Najmanji deo ostaviti sa strane, jer će on biti središnji deo pogače.

Najveću polovinu testa podelite na pet jednakih delova. Svaki deo posebno razvucite u krug oklagijom. Svaki krug (do petog koji se ne premazuje) premazati sa rastopljenim margarinom i slagati jedan na drugi a peti razviti malo šire, staviti ga preko ostalih krugova i podviti ispod njih tako da se dobije pogača, piše Žena.rs. Dobijenu pogaču pažljivo prebaciti u margarinom podmazanu i pobrašnjenu tepsiju. Oštrim nožem iseći je na osam delova, ostavljajući po 1 cm od kraja pogače.

Svaki deo posebno razlistati od sredine ka krajevima. Isti postupak ponoviti i sa drugom manjom polovinom testa, a onda je prebacite u sredinu.Takođe i nju isecite na osam delova vodeći računa o mestu sečenja,jer kad se latice razlistaju moraju da dođu između latica iz prvog reda.

Najmanji deo testa oblikovati u kuglu i staviti je u sredinu tepsije.

Umutiti žumance sa mlekom, pa premazati pogaču.Središnji deo posuti lanom, a latice sa susamom. Pokriti pogaču i ostaviti da odstoji dok se rerna ne zagreje. Staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200°C. Posle 10 minuta sa papirom za pečenje pokriti pogaču a temperaturu smanjiti na 180°C i peći još 20 minuta. Nakon toga skloniti papir sa pogače i peći još 6-7 minuta. Pečenu pogaču izvaditi iz tepsije, pokriti je čistom krpom i ostaviti da se malo prohladi.

Kapreze limun torta

Limun kapreze torta; Foto: Profimedia.rs

Sastojci:

4 jaja

200 g bele čokolade

320 g bademovog brašna

180 g putera

130 g smeđeg šećera

2 kašike kisele pavlake

2 kašike limunovog soka

1 limun

1 limeta

Priprema:

Istopite čokoladu na pari. Penasto umutite cela jaja sa šećerom, puter stavite na tihu vatru da se otopi, izrendajte koru limete i limuna. Kada se jaja lepo umute dodajte kiselu pavlaku, još malo mutite i dodajte istopljenu belu čokoladu.

Zatim dodajte rendanu koru limuna i limete, bademovo brašno i na kraju otopljeni puter. Sve lepo sjedinite i na kraju dodajte sok jednog limuna, pa još malo promešajte i masu sipajte u pripremljeni kalup. Pecite tortu u zagrejanoj rerni 40 minuta na 170 stepeni. Kada se ispeče i ohladi izvadite iz pleha, pospite šećerom u prahu.

Prijatno!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram