Nekada su vojvođanske domaćice veliki trud i kulinarsko umeće posvećivale kuvanju najboljeg sosa. Kada bi u tome uspele govorile su “Pripremila sam sos za ponos“.
Nedeljni ručak u Vojvodini ne može da prođe bez sosa. Najčešće se pripremaju sos od mirođije i paradajza, ali tu su neretko i sosevi od belog luka, rena i višanja. Poslužuju se uz rinflajš (kuvano meso i povrće iz supe), ali isto tako i uz razne vrste pečenog, a naročito pohovanog mesa.
Kada rešim da obradujem decu, ali bogme i odrasle, ja poslužim pečeni krompir sa sosom od mirođije, što je fenomenalna kombinacija. Još je slađi i savršeno ide sa mladim krompirićima. Možda je to i glavni razlog što sam odlučio da sa vama prvo podelim recept ovog umaka.
puna kašika svinjske masti ili 1dl ulja
3 kašika mekog brašna
1 veza sveže mirođije ili 2 kašike sušene
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
bibera po ukusu
3 čena belog luka
2 šolje hladne vode, supe ili mleka
1 kašika soka od limuna ili jabukovog sirćeta
KORAK 1: U zagrejanu masnoću dodati brašno, propržiti ga i pred kraj dodati beli luk. Kad brašno dobije zlatnu boju nalije se hladno mleko, doda šećer, so i sok od limuna. Uz mešanje varjačom ili ručnom mutilicom, kuva se do željene gustine, pa na samom kraju doda izgnječen beli luk, biber po ukusu i naravno mirođiju.
KORAK 2: Sos ostaviti na toploj ringli do serviranja. Sos koji duže stoji će se zgusnuti. U tom slučaju treba mu dodati malo vode, izmešati i zagrejati. Tako će ponovo biti spreman za posluženje.
Prijatno, želi vam Majstor Amater !
Sutra:
Kuva majstor amater: Pileći ajmokac – jednim udarcem dve muhe!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: