Kuva Majstor amater: Najbolji pohovani karfiol

Recepti 07. apr. 202112:06
Podeli:
majstor amater
Foto: Shutterstock

Ovako pripremljen – pohovani karfiol može da se služi kao prilog uz ribu, piletinu ili neko drugo pečenje, ali i samostalno, kao toplo jelo uz tartar sos, umak od mirođije ili sos od belog luka.

Svi znaju za onaj karfiol iz turšije. Međutim, osim za zimnicu, ovo ukusno i lagano jelo sprema se na bezbroj drugih načina. Kuva se, peče u rerni, pohuje… Ja najčešće radim ovo treće, baš na način iz ovog recepta.

majstor amater
Foto: Shutterstock

Sastojci:

700-800 g svežeg karfiola

3 jajeta

malo mleka

1 kašika vegete

O AUTORU:

brašno

prezle

ulje

so i biber po ukusu

Priprema:

KORAK 1: Karfiol očistiti, oprati i cvetove odvojene od drški skuvati u usoljenoj vodi. Dobro je ostaviti nešto krupnije komade kako prilikom prženja ne bi „nestali“.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Spustiti ih u provrelu vodu i kuvati ne duže od pet minuta, tek toliko da malo omekšaju, ali i da ostanu čvrsti. Cvetove izvaditi i ocediti.

KORAK 3: Jaja posoliti i razmutiti, dodati vegetu i malo mleka i još malo mutiti. Jedan po jedan cvet uvaljati prvo u brašno, zatim u jaja, pa na kraju u prezle.

KORAK 3: U tiganju zagrejati ulje (dubine oko 3 cm), spustiti panirane cvetove karfiola, pa ih pržiti oko pet minuta, na srednjoj temparaturi dok lepo ne porumene. Tokom prženja okretati ih povremeno kako bi se ravnomerno sa svih strana zarumenili. Gotov karfiol vaditi na papirne ubruse koji će upiti suvišnu masnoću. Sve pobiberiti po ukusu i po potrebi dodatno posoliti.

majstor amater
Foto: Shutterstock

Posluženje

Ovako pripremljen karfiol se može služiti kao prilog uz ribu, piletinu ili neko drugo pečenje, ali i samostalno, kao toplo jelo uz tartar sos, umak od mirođije ili sos od belog luka. Mnogi ga vole i sa kiselim mlekom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar