Princeza Dajana
Foto: solo syndication / Solo / Profimedia

Princeza Dajana, jedna od najtragičnijih heroina 20. veka, bila je modna ikona bez premca, koja je promenila pravila kraljevskog stila. A sve je počelo sa jednom predivnom crnom haljinom.

„U tome ćeš da ideš?“, navodno je pitao princ Čarls Dajanu kada se pojavila pred njim u raskošnoj crnoj Emanuel toaleti bez rukava. Upravo ovu smelu haljinu Dajana je odabrala za svoje prvo javno pojavljivanje u ulozi verenice princa od Velsa.

Foto: Anwar Hussein/EMPICS Entertainment / PA Images / Profimedia

*

Foto: HUSSEIN ANWAR / Sipa Press / Profimedia

Pročitajte još:

Ta haljina bila je sušta suprotnost pink kompletima koje je buduća princeza do tada nosila, koji su bili sasvim obični, strogi i odmereni. Ali je jedne večeri 1981. Dajana ugledala glamuroznu kreaciju u ateljeu Elizabete i Dejvida Emanuela – i zaljubila se u crnu haljinu sa karnerima. Dizajneri nisu nikada ni pomišljali da za nju odaberu neki takav komad, ali kada su je videli u haljini, bilo im je jasno da Dajana izgleda kao filmska zvezda.

„Posmatrali smo rađanje modne ikone pred našim očima“, rekla je Elizabet Emanuel za British Vogue.

Međutim, kako je ova haljina odstupala od protokola kojeg članovi kraljevske porodice moraju da se pridržavaju, nije se odmah dopala princu Čarlsu – ali je učinila više za popularizaciju kraljevske porodice od bilo kog drugog njegovog poteza.

Foto: y60 / Zuma Press / Profimedia

Ova haljina je bila samo jedan u nizu kultnih autfita princeze Dajane, koji su obeležili jednu dekadu i postali na neki način bezvremenski. Izdvojili smo nekoliko koje biste mogli da rekreirate.

Dnevne haljine

Recept princeze Dajane za očaravajuće dnevno izdanje je jednostavan: odaberite haljinu midi dužine upečatljivog printa. Ovako ih je ona nosila:

Foto: parkerphotography / Alamy / Alamy / Profimedia

*

Foto: parkerphotography / Alamy / Alamy / Profimedia

Pronašli smo tri zanimljiva modela u Zari – koštaju 4.990 dinara.

*

*

Večernje haljine

Princeza Dajana imala je zadivljujuća svečana izdanja, a primetili smo da njene toalete uvek krasi jedan istaknuti detalj, koji vam može služiti kao dobar trik kada tražite haljinu za posebnu priliku. Izaberite neobičan kroj, poseban materijal, ili upečatljivu boju ili print. Pogledajte neka od Dajaninih večernjih izdanja – nosila je somot, naglašene rukave, asimetričan kroj i štras.

Foto: Tim Graham/Getty/ SWNS / SWNS / Profimedia

*

Foto: Anwar Hussein / PA Images / Profimedia

*

Foto: Featureflash Film Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

Pogledajte haljine i bluze koje bi Dajana danas možda nosila, a koje možete kupiti u Zari ili Orsay radnji.

Koje je vaše omiljeno izdanje legendarne princeze?

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare