Foto: UPI / Alamy / Alamy / Profimedia

Prva dama Sjedinjenih Američkih Država Melanija Tramp poznata je po tome što ima odmerene stavove i, za razliku od supruga, retko kad ima javne istupe sa nekim provokativnim porukama. Ali dok ona ćuti, njeni modni odabiri često šalju glasnu poruku.

Predsednik SAD je nedavno rekao da, uprkos preporuci stručnjaka i američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti da treba da se nose maske, on ne planira da ih nosi. Kako kaže, u pitanju je izbor svakog čoveka, a on bira da neće da prekrije usta i nos maskom, ili nekim drugim parčetom materijala, kako savetuju eksperti. Melanija, s druge strane, gura svoju priču – na Tviteru je objavila apel ljudima da slušaju savete i nose maske, a gotovo smo sigurni da ćemo i nju na nekom od narednih događaja videti sa maskom. I to će gotovo sigurno biti maska krojena posebno za nju, jer iz CDC-a i dalje apeluju na ljude da ne nose medicinske maske, koje su potrebne medicinskim radnicima.

A to parče materijala preko usta i nosa biće samo poslednja u nizu malih pobuna Melanije Tramp – ovog puta, usmerena protiv njenog supruga i njegovog nejasnog i opasnog stava. Jer, i pre nego što je zvanično preuzela funkciju prve dame SAD, Melanija je umela da suptilnim modnim odabirima pošalje jasnu poruku.

U oktobru 2016, dva dana nakon što je objavljen snimak iz 2005, na kom se vidi kako Donald govori kako bi uhvatio ženu za intimne delove (pussy) jer „kad si zvezda, onda te puštaju da radiš takve stvari“, Melanija se pojavila na predsedničkoj debati. I za tu priliku je odabrala pink bluzu sa mašnom koja se popularno naziva pussy-bow. 

Pussy-bow bluza; Foto: Robyn Beck / AFP / Profimedia

 

Naravno, ovaj modni odabir je bio glavna tema u medijima, a Melanija je pronašla idealan način da pošalje jesnu poruku, a da ne izgovori ni jednu jedinu reč. I tim receptom je nastavila da se služi i kasnije. Tako je 2018. na Trampovom obraćanju kongresu rešila da obuče belo odelo, iako su sve demokrate oko nje, u skladu s tradicijom, bile obučene u crno, u znak podrške #MeToo pokretu, koji je tada bio najaktuelniji.

Belo odelo; Foto: Patsy Lynch / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Slučajnost, ili buntovna modna poruka? Kod Melanije ne postoje slučajnosti, što je pokazala iste godine kada se pojavila u jakni sa natpisom „I really don’t care, do you?“. Tu jaknu je obukla prilikom posete granici sa Meksikom, gde je posetila brojnu decu koja su oduzeta roditeljima izbeglicama u skladu sa Trampovom brutalnom imigracionom politikom. Bezdušno? Da, vrlo. Ali i veoma efektno, pošto se danima pričalo samo o tome.

Naravno, Melanija je kasnije porekla da je ovaj natpis na leđima imao bilo kakvo značenje, već da je u pitanju prosto jakna koju je obukla jer joj se dopala.

Jakna; Foto: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

 

Kejt Benet, autorka koja je napisala knjigu o Melaniji, smatra da je jedna od glavnih modnih poruka koje prva dama šalje to što redovno nosi parna odela i garderobu koja se generalno vezuje za muške figure. Naime, Melanija ponekad ume da obuče odelo, a Donald to navodno uopšte ne voli – jer voli da žene nose haljine i suknje. Zato se rodila teorija da, kad god bračni par Tramp nije u dobrim odnosima, Melanija obuče odelo.

Odelo; Foto: Alex Edelman / Polaris / Profimedia

 

Muški modni komadi su ostavili posebno jak utisak u okrobru 2018, kada je Melanija prvi put bila sama na zvaničnom putovanju, i to u Egiptu. Bivša manekenka je za tu priliku odabrala fenomenalnu kombinaciju odela sa kravatom, kao da želi da pokaže da se savršeno dobro snalazi i sama.

Melanija u Egiptu; Foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

 

Iz kabineta prve dame SAD nikad nisu pristali da komentarišu njene modne poruke, ali i nema ni potrebe za bilo kakvim komentarima – odeća govori sama za sebe.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama: