Podeli
digitalni nomad
Digitalni nomad; Foto: Arne Trautmann / Panthermedia / Profimedia

Izraz "digitalni nomad" odavno ne zvuči čudno. Svi znamo te ljude koji mogu sebi da priušte da žive putujući po različitim destinacijama, jer im posao ne zavisi od mesta boravka. Srećom, sve je više takvih poslova - proverite da li se uklapate u "profil".

“Digitalni nomadi su digitalni profesionalci koji zahvaljujući tehnologiji i prirodi svog posla ne moraju da budu fizički na jednoj lokaciji da bi obavljali svoj posao. Nazivamo ih nomadima jer često menjaju mesto sa kojeg žive i rade, a upravo digitalne tehnologije, internet, kao i radni ugovori koje imaju im dozvoljavaju da rade na daljinu – bilo da su oni preduzetnici, odnosno da su sami sebi obezbedili posao, ili da rade za druge, imaju svog poslodavca, ali i takav ugovor koji ima daje mogućnost da rade na daljinu”, kaže Tijana Stefanović iz Inicijative “Digitalna Srbija”.

Zajedno sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj, Digitalna Srbija je nedavno izbacila Skener digitalnih nomada (Digital Nomad Scanner), izveštaj o digitalnim profesionalcima iz inostranstva koji su se odlučili da određeno vreme žive i rade u Beogradu, a koji prestonicu Srbije posmatra u njenim potencijalima da u budućnosti postane top destinacija te vrste. Ovaj način života na globalnom nivou postaje sve popularniji, a paralelno je sve širi spektar profesija koje pokriva.

Da, osnovni faktor je i dalje rad preko interneta, ali digitalni nomadi odavno nisu isključivo programeri i IT stručnjaci. Takođe, taj lajfstajl nije više rezervisan za frilensere, već su i određene kompanije, posebno s pandemijom koronavirusa, dale zaposlenima mogućnost da rade ful tajm posao od kuće, ali i s bilo koje lokacije.

“Mahom, to su to osobe iz IT sveta, ali isto tako srećemo i osobe koje se bave digitalnim marketingom, elektronskom trgovinom, pisanjem, grafičkim dizajnom, novinarstvom i slično”, kaže Stefanović. Tu su i prevodioci, copywriteri, SEO stručnjaci, menadžeri društvenih mreža, e-komercijalisti…

Međutim, u poslednje vreme ispostavilo se da su i neki poslovi za koje do juče nismo mogli ni da zamislimo da se rade onlajn – lako ostvarivi s bilo kojeg mesta. Naravno, uz dobar internet i malo organizacije.

Tako profesori stranih jezika, muzike, ali i stručnjaci u bilo kojim drugim oblastima, od obrade fotografije do kuvanja, časove mogu da daju preko neta. Neki predavanja drže uživo, a sve popularnije je kreirati kurs uz interaktivne vežbe i popratne usluge, pri se s polaznicima komunicira direktno po potrebi. Platforme kao što su Udemy i Coursera su specijalizovane za edukaciju, pa tamo možete proveriti kako to funkcioniše.

I fitnes instruktori su našli svoje mesto na internetu – doba korone je virtuelne treninge učinilo većim trendom od teretana. Treneri prave video sadržaj i prodaju ga onlajn, a uz opciju uključivanja uživo i praćenje progresa svojih klijenata, a slično funkcionišu i nutricionisti, koji iz daleka osmišljavaju plan ishrane za klijenta i pomažu mu da ostvari rezultat.

Ispostavilo se da čak i psihoterapeuti mogu svoj posao da obavljaju na daljinu, i oni su u periodu izolacije bili prinuđeni da se sa svojim klijentima susreću preko video poziva.

Virtuelni asistenti su nova, ali sve popularnija profesija, a podrazumevaju najrazličitija zaduženja – administracija, odgovaranju na mejlove umesto klijenta, organizacija aktivnosti, vođenje računa, poboljšanju poslovanja kroz popratne aktivnosti… Bitna je dobra organizacija i dobro poznavanje klijenta, odnosno njegovog posla.

Agenti za putovanja, konsultanti iz raznih oblasti (od biznisa, preko tehnologije, do odgajanja dece i šminkanja), pa čak i rukovodioci projekata pridružili su se “armiji” digitalnih nomada.

Pročitajte još:

“Kroz naše istraživanje “Skener digitalnih nomada” u kome smo razgovarali sa nomadima koji posećuju Beograd, došli smo do saznanja da je ova grupa digitalnih radnika dosta šarenolika, te da digitalne nomade ne možemo posmatrati kroz jednu usku definiciju. To su ljudi kojima je promena lokacije opšte prihvaćen način života, neki se odlučuju da menjaju lokaciju na nekoliko meseci, dok drugi borave i rade sa jedne lokacije i do godinu dana, a nakon toga traže novo okruženje”, kaže Stefanović, a za početak nas usmerava na sajt Nomad list.

“Nomad list je jedan od najpoznatnijih sajtova koji okuplja digitalne nomade iz celog sveta i pruža relevatne informacije koje im pomažu pri procesu donošenja odluke – kuda dalje, iz kog grada raditi? Kriterijumi po kojima biraju novu lokaciju su troškovi života i rada, pešačka kultura, kvalitet i brzina interneta, dostupnost zajedničkih prostora za rad, i mnogi drugi. U velikoj meri oslanjaju na iskustva i preporuke drugih nomada, a vrlo čest način potrage za narednom destinacijom je i jednostavna Google pretraga”, kaže Stefanović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar