Podeli
Foto:Nenad Lazić/ Nova.rs

"Kako stvari stoje, izlazićemo na pumpe", smejao se ortak kad sam ga pitala gde se druži sada kad se sve zatvara u 21 sat. Mislila sam da se šali.

Kafići, klubovi, restorani se sada zatvaraju u 21 sat, što je nekad bilo vreme kad se klaberi tek spremaju za izlazak. Tokom prvog udara koronavirusa, kad smo imali policijski čas i po četiri dana, organizovale su se onlajn žurke. Šta se sada dešava? Kako sad izgleda noćni provod?

“Nađemo se na pumpi” 

“Poslednjih meseci smo prestali da idemo po klubovima, nalazili smo se samo na kafi ili pivu u kafićima. Pre neki dan smo imali akciju da se nađemo kod pumpe, ali smo shvatili da ni tu ne možemo da kupimo ni piće ni cigare. I ništa, sad pustimo muziku i sedimo u kolima. Sve je postalo kavez”, kaže Mladen (20).

Splavarenje i kućne žurkice

“U poslednje vreme se najčešće viđam sa nekim napolju, pokušavamo da se ne smrznemo dok sedimo u bašti nekog kafića, ili šetamo po Dunavu, ili odemo na splav na Savu. Izgleda da ćemo morati da pripremimo ogrev za splav, pa da se tamo skupljamo u manjem broju, kuvamo, pevamo i opuštamo se… Imamo i jedno naše omiljeno mesto koji drži drugar, pa tu uspemo da se okupimo i podružimo. Onako, malo na distanci, ali nekad se i zaboravimo. Skontali smo da nam zapravo baš fale kućne žurkice, bleje, pa smo nekoliko puta pravili okupljanja na gajbama, gde kuvamo, klopamo, pijemo omiljena pića, i najzad bez buke dosta razgovaramo, zapravo se bolje i upoznajemo. I to bude preprijatno! Kao veliki ljubitelj koncerata, usudim se da odem na retke koji nisu otkazani, u zatvorenom prostoru, na popriličnoj distanci, recimo u Kombank dvorani, dok i to ne ukinu potpuno… Kako se “mladi” zezaju, to stvarno ne znam kapiram da im je baš hevi u ovom periodu, jer kad se setim sebe u tim godinama, kuća nije bila omiljeno mesto, a jako je važno biti sa ekipom i sada mi ponekad fali ekipa, onako, velika ekipa, ali se trudim da me zadovolji i druženje sa nekoliko ljudi. Fale mi čvrsti zagrljaji sa prijateljima i porodicom, bez ustezanja i straha”, Milena (35)

Putovanja po Srbiji

“Pre pojave korone, vikend smo uglavnom koristili za žurke, nikada nismo izlazili pre 1 sat iza ponoći, i uglavnom smo ostajali do jutra… Pošto su sad, jelte, ograničili rad kafića i klubova, prinuđeni smo da idemo na žurke koje organizuju preko dana… Mada realno to je potpuno drugi osećaj, pa smo odustali. Sada nedelju dana ranije dogovaramo gde ćemo za vikend putovati, kada većina nas ne radi. Organizujemo dva do tri automobila, nas desetak, i idemo po Srbiji. Jedne subote smo obilazili napuštene dvorce po Vojvodini, prošlog vikenda smo se skupili kod ortaka u Soko banji, jednom smo pravili žurku sa 40 ljudi… Sad baš i ne. Preko nedelje, desi se da se odmah nakon posla nađe nas nekoliko u kafiću, ali užasno nas smara njihovo radno vreme… Kada nas oteraju, uglavnom se razilazimo kućama”, Igor (27).

Pročitajte još:

Ručak u gradu

“Šta mladi rade sad kad nema izlazaka? Rade na sebi. Ja sam recimo kupila tegiće da vežbam kod kuće. I vratila se Netfliksu, naravno. Za vežbe to je samo nešto što sam odlagala baš iz razloga što sam često izlazila. Pošto radim do 18h meni ovo 21h baš kao da imam policijski čas. Umesto kasnih izlaska više su sada ručkovi po gradu. Stvarno mi teško pada da ostanem kod kuće”, Mila (31)

Bleja u parku

“Dok još možemo blejimo u parku, šta da se radi. Popijemo par piva, smrznemo se i bežimo kući. Nekad se i skupimo kod nekog pa bude do jutra, to zna da bude zabavno”, Nemanja (32).

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar