Foto: Robert Przybysz / Panthermedia / Profimedia

Pre nego što se prihvatiš makaza i napraviš sebi frizuru zbog koje ćeš želeti da ostaneš kod kuće i kada prođe vanredno stanje, obrati pažnju na savete profesionalaca kako da sama ošišaš šiške, a da izgledaju kao da si bila kod frizera.

Možda si ovih dana shvatila da su ti šiške zrele za skraćivanje ili ti je u trenucima dosade palo na pamet da bi ti baš lepo stajale kratke, a pošto ne možeš kod frizera – zašto ih sama ne bi ošišala? Pa, ako si ikada popustila pred tim iskušenjem, znaš da se ta akcija obično ne završi dobro. I nisi jedina, drama sa šiškama je prilično česta.

„Šiške sporo rastu i greške je nemoguće prikriti. Svaka priča o katastrofi sa šiškama koju sam čuo krenula je od momenta impulsivnosti i ja bih pre u takvim situacijama preporučio da se ofarbate nego da ošišate kosu“, istakao je Natanijel Hokins, profesionalni frizer, za Harper’s Bazaar.

Ipak, dao je nekoliko saveta za one koje ipak žele to same da urade, a koji bi u aktuelnoj situaciji mogli da budu posebno korisni.

Makaze koje treba koristiti

„Važno je koristiti profesionalne makaze za šišanje, one koje imaju špicast vrh“, kaže Hokins. Ali, ako ih ne poseduješ i nemaš vremena da ih nabaviš, frizeri kažu da su bolji izbor krojačke makaze, nego makaze za papir, jer su oštrije.

Osuši kosu

„Mokra kosa deluje duže, pa može lako da se desi da je previše skratite. Kad osušite šiške moći ćete da uzmete u obzir njihovu gustinu, dužinu i ponašanje“, kaže Hokins i dodaje: „Češljajte ih običnom četkom ili češljem, ne onim sa specijalnim zupcima, koji ih može previše izvući“.

Pročitajte još:

Ne žuri

Kosu treba šišati u malim pramenovima i prvo na dužu varijantu, slažu se frizeri. Svakako je bolje iseći premalo, nego previše. „Najvažnija stvar je dobro proceniti dužinu pre nego što isečeš“, naglašava Hokins.

Drži makaze pod uglom

„Umesto da ih držiš horizontalno i sečeš, drži makaze tako da budu pod uglom u odnosu na kosu i lagano seci tako da dobiješ mekše ivice. Tako radimo i u salonu“, otkriva Hokins.