Miso supa
Foto:

Doručak je najvažniji obrok dana - iako se mnogi ne slažu sa ovim popularnim mišljenjem, činjenica je da je hrana jedan od najboljih načina da se ujutru razbudite i pokrenete. Proverili smo šta je uobičajeni doručak najzdravijih nacija sveta.

Ove godine je jako nezahvalno praviti listu najzdravijih zemalja, jer je čitav svet zahvatila pandemija koja je mnogima ugozila život.

Pročitajte još:

Do 2020, svake godine „Blumberg“ pravi listu najzdravijih nacija. Izdvojili smo pet zemalja koje su se našle u vrhu i pogledali šta je tradicionalni doručak tog naroda.

Španija

Ova živopisna zemlja u 2019. godini bila je na vrhu ove prestižne liste. Generalno, Španci za doručak piju kafu i jedu puno hleba. Popularno jelo bilo bi Pan Con Tomate, lagano prepečeni hleb sa belim lukom, maslinovim uljem i rendanim paradajzom. Vole i slatki doručak – churros ili porras, poznate i kao španske krofne.

Italija

Zanimljivo je kako su dve zemlje najteže pogođene kovidom samo godinu dana ranije bile najzdravije. Tradicionalni italijanski doručak varira u zavisnosti od grada u Italiji, ali svi su usredsređeni na peciva i kapućino ili espreso.U Napulju obično doručkuju kafu i sfogliatella, slatko pecivo u obliku školjke koje se obično puni. U Rimu, doručak se sastoji od kapućina i kafe sa ciambella, što je njihova verzija krofne. Međutim, u Đenovi jedu slanu fokaču ujutru – naravno sve uz kaficu.

Island

Skyr je popularni islandski proizvod, koja se široko jede za doručak sa granolom, orašastim plodovima ili koštičavim voćem. Može da bude pomešan sa ječmom s prilogom u vidu toplog tosta sa islandskim maslacem. Često ga  preliju pavlakom i bobičastim voćem ili sa njime mažu Pönnukökur, tanku palačinku nalik onim običnim.

Skyr je uporediv sa grčkim jogurtom: sadrži proteine, zdrave masti, a  često sadrži vrlo malo šećera. Ako zaista želite da započnete dan kao autentični Islanđanin, treba da pijete i ulje iz jetre bakalara, koje sadrži vitamin D za poboljšanje raspoloženja i može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Japan

Tradicionalni japanski doručak uključuje beli pirinač ili pirinčanu kašu na pari, miso supu, natto (fermentisani sojin pasulj), ribu sa žara (obično skuša ili slani losos), japanske kisele krastavce i jaje (ponekad sirovo ili sporo kuvano za mešanje sa pirinčem). Međutim, mnogi Japanci sve više jedu „zapadnjački“ doručak: tost, peciva i pržena jaja.

View this post on Instagram

#朝ごはん #brunch 20年前くらい?にやってた、 ひたすら男性がお茶漬け食べてる永谷園のCM。 私はあの噛まずに飲んでる感じが苦手だったけど、 ??‍♂️はすごいお茶漬け食べたくなる!って思ってたらしく、 昔から2人とも性格と傾向が変わってなくて笑った。 いずれにせよ、こんだけ経っても記憶に残るもの作るってすごいよな〜? . ☑️焼き鮭茶漬け ☑️だし巻き卵 ☑️キューリの浅漬け ☑️柴漬け ☑️なめこのお味噌汁 . #japanesefood #handmadefood #foodstagram #instafood #dishware #dishes #misosoup #ochazuke #japaneseomelette #Japan #お茶漬け #永谷園 #和食 #おうちごはん #クッキングラム #フーディーテーブル #てづくりごはん365 #二人メシ #二人ごはん #休日ごはん

A post shared by Haruka (@hr_5270) on

 

Švajcarska

Birchermüesli – jelo nalik granoli, koje je stvorio švajcarski lekar i pionir sirove hrane Maksimilian Oskar Birher-Brener oko 1900. godine, i danas je popularna hrana za doručak u Švajcarskoj. Napravljen je od ovsenih pahuljica, limunovog soka, kondenzovanog mleka, narendanih jabuka, lešnika ili badema. Tipični švajcarski doručak takođe se može sastojati od peciva, hleba sa maslacem ili džemom i čaja ili kafe.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare