Ishrana
Foto: Olga Sergeeva / Panthermedia / Profimedia

Duži periodi posta u toku dana mogu da nam pomognu da izgubimo kilograme, ali i poboljšamo celokupno zdravlje. Nije ni čudo što su se mnoge svetske zvezde, uključujući i našeg Novaka Đokovića, okrenule fastingu kao načinu ishrane.

Kad je u pitanju isprekidani post (intermittent fasting – IF), ne obraća se pažnja na to šta treba da izbegavamo da jedemo, nego se vodi računa o tome kada (ne) treba da jedemo. Zagovornici ovakve vrste posta tvrde da se na taj način nepovratno gube kilogrami, da se ubrzava metabolizam i produžava život.

„Periodi posta dovode do kalorijskog deficita i tako gubite kilograme“, objašnjava za „Everyday health“ Rekha Kumar, specijalistkinja za metabolizam.

Još načina ishrane:

„Većina ljudi koji započnu sa dijetom i vežbanjem kako bi izgubili kilograme imaju tendenciju da naglo odustanu i povrate kilograme. Hormoni koji pospešuju povraćaj težine, poput hormona gladi, zatim se ubrzano luče, a isprekidani post može pomoći da se ta metabolička adaptacija ne dogodi!, kaže dr Kumar.

A ima dokaza da isprekidani post radi – u studiji koju je objavio The American Journal of Clinical Nutrition, navodi se da su gojazne osobe koje su se podvrgle ovoj metodi izgubile pet kilograma za osam nedelja, a uz to im se smanjio nivo lošeg holesterola, i krvni pritisak je bio na normali.

Takođe, post nije za svakoga – treba da ga izbegavaju žene koje su trudne ili pokušavaju da zatrudne (produženi post može da poremeti vaš menstrualni ciklus), oni koje uzimaju lekove protiv dijabetesa (šećer u krvi može previše da padne zbog nedostatka hrane) ili oni koje su uzimaju previše lekova (hrana ili nedostatak može da utiče na apsorpciju lekova).

Bitno je i da znate da tokom perioda posta možete biti loše raspoloženi, usled pada šećera u krvi, a važno je da vaši obroci budu zdravi i uravnoteženi.

Ovo je 7 načina na koje možete da isprobate isprekidani post:

Post 5:2

Ideja je da jedete normalno pet dana (ne računajte kalorije), a onda ostala dva jedete 500 ili 600 kalorija dnevno. To važi i za žene i za muškarce. Dani posta su bilo koji dani po vašem izboru. Mnogima ovaj način odgovara jer im nije teško da se dva dana suzdrže od previše hrane, znajući da ostalih pet dana mogu da jedu šta žele. Ono što je važno je da ne postite danima kada imate trening ili neku sportsku aktivnost, jer vam je tada potrebna snaga.

Post u određenom delu dana 

Ovaj način posta znači da treba da izaberete deo dana u kojem jedete, a da vam ostane 14 ili 16 sati kada nećete jesti ništa. Poenta je da podstaknete proces autofagije, u kojem organizam sam uklanja loše ćelije, pomaže metabolizmu da brže razgrađuje masti i reguliše insulin. Velika pogodnost je to što možete da period posta prilagodite svom rasporedu, tako da što manje osetite glad.

Post preko noći

Ova vrsta posta podrazumeva da prestanemo da jedemo recimo oko 19h uveče, pa da nastavimo u 7h ujutru. I dalje ćete pokrenuti proces autofagije, a ovaj period od 12 sati je minimum posta koji preporučuju nutricionisti. Iako možda nećete dobiti dovoljno efektne rezultate kao postom od 16 sati, ipak ćete dobiti određene benefite. Ipak, ako želite da smršate, ovo vam neće toliko pomoći – manji period odvojen za post podrazumeva više vremena za jelo i možda nećete uspeti da smanjite broj unesenih kalorija.

Post tokom čitavog dana

Brend Pilon je stručnjak koji je smislio ovaj pristup postu, koji je dosta fleksibilan. Jednostavno rečeno, on naglašava da je ovakav post samo odmor od hrane na neko vreme – treba samo da odradite jedan ili dva 24-satna posta nedeljno.

„Kada vaš post završi, želim da se pretvarate da se to nikada nije dogodilo i jedete odgovorno. To je to. Ništa drugo “, kaže on na svom sajtu.

Jedan obrok dnevno

Neki se odlučuju i na ovaj pristup: recimo, pojedu večeru, a zatim opet ne jedu do večere narednog dana. To znači da je period posta 24 sata. Ovakva vrsta rasporeda obroka je dobra za mršavljenje, ali je izuzetno teško izdržati ovakav ritam. Takođe nije dobro pojesti kalorije za ceo dan u jednom obroku. Teško da će organizam dobiti sve hranjive materije koje su telu potrebne da bi funkcionisalo optimalno sa samo jednim obrokom.

Pročitaj i:

Post svaki drugi dan

Ovakav način ishrane je najpopularniji za sve koji žele da se reše kilograma – a sasvim je jednostavan. Jedan dan bi trebalo da jedete normalno, dok sledećeg dana jedete obroke do 500 kalorija. Zatim opet jedete normalno. Stručnjaci ističu da ovakav način posta smanjuje osećaj gladi na duže staze. Međutim, loša strana je što se gubi i osećaj „sitosti“ što neke ipak može navesti da jedu više.

Post prema sopstvenom nahođenju

Najzad, i sami možete da kombinujete ove pristupe ili napravite potpuno drugačiji raspored za obroke i periode posta od svega što je gore navedeno. Na primer, nedeljom jedete normalno  do 20:00; pa nastavite ponovo da jedete u ponedeljak u podne. U suštini, to je poput preskakanja doručka nekoliko dana u nedelji. Međutim, treba imati na umu da preskakanje doručka možda i nije toliko pametno – jedna studija je pokazala da oni koji to rade imaju lošije zdravlje srca. Takođe, kako ovaj pristup nije toliko „disciplinovan“, neće imati iste efekte kao drugi, više definisani načini posta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare