gasovi proteini
Foto: Poosh/Katie Levine/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Pokušavate da učinite pravu stvar za svoje telo i pružiti mu proteine ​​koji su mu potrebni za održavanje različitih telesnih funkcija, uključujući pomoć u izgradnji i održavanju mišića. Sve što pokušavate je da se kvalitetno hranite, a zauzvrat dobijate neprijatne gasove. I šta onda činiti?

Istina je da proteinski gasovi zaista postoje i to je česta tema rasprave nutricionista.

Za početak, ne morate da smanjite unos proteinskih napitaka da biste suzbili nadutost. Verovatno ćete samo morati da prilagodite svoju ishranu.

Pročitajte još:

„Uobičajeni mit je da će količina proteina koju uzimate povećati šanse za stvaranje gasova. Za to uopšte nema dokaza“, objašnjava gastroenterolog dr Samir Islam i dodaje:

„Vrsta proteina koje unosite, poput proteina iz mesa ili onih iz šejkova, imaju značajniju ulogu u stvaranju gasova“.

Većina životinjskih belančevina, poput jaja, govedine, svinjetine, živinskog mesa i ribe, sadrži sumpor koji može da doprinese stvarnju gasova. Ali kada je u pitanju vaš proteinski šejk, nisu svi proteini krivi za ovaj problem. Obično vam šećeri stvaraju probleme, piše Men’s Health.

„Dodatak šećera u proteinskom napitku, poput ksilitola, manitola i fruktoze, pomažu u poboljšanju ukus, ali uništava vaša creva. To je takođe razlog zašto žvakaće gume bez šećera i dijetna pića bez šećera mogu da prouzrokuju gasove, nadutost i ponekad dijareju“, objašnjava doktor.

Ipak, ako ste vegetarijanac ili vegan, čak i biljni izvori belančevina, poput pasulja, soje i sočiva, mogu da prouzrokuju probavne probleme zahvaljujući oligosaharidima koji fermentišu bakterije u vašim crevima, kaže Rajan Masiel, dijetetičar iz Bostona.

Iako su povremeni gasovi potpuno zdrava i normalna pojava, ako redovno primećujete nadutost, dijareju ili zatvor, bilo bi dobro da se obradite svom lekaru da biste isključili medicinske probleme, uključujući sindrom iritabilnog crijeva, pa čak i ozbiljnijih oboljenja, poput karcinoma debelog creva.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare