cimet
Foto: - / Digifoodstock / Profimedia

Cimet je mirisni začin koji volimo da dodajemo kolačima i on može da poboljša zdravlje, ali neke osobe ne bi trebale da ga koriste.

Poput kurkume i ostalih začina, cimet se vekovima koristi u tradicionalnoj medicini.

Cimet sadrži cinamaldehid, jedinjenje koje začinu daje karakterističan miris i ukus, a navodno pruža i brojne zdravstvene dobrobiti, piše Today.

Studije pokazuju da cimet sadrži antimikrobna, protivupalna, antidijabetička i antikancerogena svojstva, pomaže u snižavanju masnoće, ali i kod drugih zdravstvenih stanja. Mnogi veruju i da pomaže kod mršavljenja i akni.

Dijabetes

Cimet ima značajan efekat na šećer u krvi. Dijabetičari koji uzimaju lekove za kontrolu šećera u krvi trebali bi ida zbjegavaju velike količine cimeta, prenosi N1.

Iako studije pokazuju da cimet može da smanji šećer u krvi, kao i da snizi nivo holesterola kod osoba sa dijabetesom, nejasno je koliko je cimeta dopušteno konzumirati. Ako ga konzumirate u prevelikim količinama, to može imati štetne efekte, poput prevelikog smanjenja šećera u krvi.

Pročitajte još:

Cimet i gubitak kilograma

Možda ste videli članke u kojima se govori o sposobnosti cimeta da vam pomogne u gubljenju kilograma.

Iako je istina da ovaj začin može da pomogne u snižavanju glukoze u krvi, nema efekat čarobnog štapića kada je u pitanju gubitak kilograma.

Ipak, sa samo šest kalorija i dva grama ugljienih hidrata po kašičici, možete različita jela začiniti s jako malo kalorija. A ta kašičica cimeta takođe sadrži i jedan gram vlakana, što je još jedan bonus za svakoga ko pokušava da smanji struk.

Alergije

Neki osobe su alergične na cimet ili im od njega nastaju iritacije kože i usta. Ako se javi iritacija, prestanite da koristite proizvod koji sadrži cimet.

Takođe, kumarin, sastojak koji se nalazi u nekim proizvodima od cimeta, može da izazove probleme sa jetrom ako se jede u velikim količinama.

Cimet i vaša koža

Stručnjaci tvrde da su antibakterijska svojstva cimeta odlična za pomoć u čišćenju akni jer uništavaju bakterije koje ih prouzrokuju. Ovaj začin ima i antibakterijsko delovanje, ali može da izazove iritaciju, posebno oko osetljivih područja usta i očiju.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar