namirnice koje tope kilograme
Foto: Profimedia

Da ne biste upali ua vrzino kolo sa preteranim unosom šećera, birajte namirnice koje su zdrave, a lako zadovolje želju za slatkim.

Nije tajna da ćemo, ako preteramo s unosom šećera, lako upasti u zamku, pa su mogući brojni problemi. Jednostavni šećeri koje najčešće koristimo u ishrani brzo dolaze u naš krvotok i brzo dostižu veliku koncentraciju. Nakon tog naglog rasta sledi i nagli pad zbog čega organizam šalje signal da želi novu dozu šećera. Da bi se razbio taj začarani krug dobro je jesti namirnice koje uprkos tome što sadrže šećere jesu bogate drugim korisnim nutrijentima.

Jabuka

Ovo voće je među najboljim namirnicama uz koje možemo da zadovoljimo želju za slatkim. Jabuke sadrže obilje topivih vlakana za više sitosti i dugo se žvaću, pa organizam šalje signal sitosti, a i slatke su. A ako osetiš glad i nakon što pojedeš jabuku, pojedi i komadić sira zajedno s njom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ? R I Z Z O ? (@familyvsfood) on


Kukuruz

Kukuruz je prirodno sladak i može da zadovolji našu želju za slatkim. Osim toga, sadrži i vitamine, minerale i vlakna, pa je bolja opcija za zadovoljavanje želje za slatkim od, recimo, industrijskog keksa.

Pročitajte još:

Batat

Batat krompir je sladak i odlično ide i u slana i u slatka jela. Osim ukusa, dobar je i za naše telo zbog beta-karotena i mnogih drugih vitamina i minerala. Isprobaj batat u kolaču s cimetom i oduševićeš se. Uz to, i cimet je odličan za borbu protiv želje za slatkim jer sprečava navalu šećera u krvi.

Paradajz

I ovo povrće pomaže kad nas spopadne želja za slatkim jer sadrži serotonin, neurotransmiter koji govori mozgu da su potrebe za šećerom zadovoljene. Neka istraživanja su pokazala da je baš nizak nivo serotonina krivac za povećanu želju za slatkom hranom, zato neka salata od paradajza bude deo ručka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare