Bademovo mleko je sve popularnija alternativa za osobe kojima ne prijaju mlečni proizvodi životinjskog porekla. Ali, koliko je zapravo ovo mleko zdravo?
Bademovo mleko je najpopularniji mlečni proizvod biljnog porekla.
Mnogi se okreću ovoj namirnici nakon odluke da iz svoje ishrane izbace mlečne proizvode koji potiču od životinja. Šta znamo o bademovom mleku?
Ne postoji jedinstvena formula za bademovo mleko. Zbog toga je njegova hranljiva vrednost različita za svaki brend.
Sve u svemu, sadržaj proteina i ugljenih hidrata u nezaslađenom bademovom mleku (napravljenom od samo filtrirane vode i badema) prilično je nizak po šolji, tako da je glavni sastojak koji dobijate zdrava masnoća.
I to može da varira od proizvoda do proizvoda, u zavisnosti od toga koliko badema sadrži određeno mleko (odnos vode i badema može se razlikovati od brenda do brenda). Neka bademova mleka su obogaćena kalcijumom, ili vitaminima D i B12 .
Šolja kravljeg mleka ima oko osam grama proteina, 13 grama ugljenih hidrata i od 0 do 8 grama masti. Kravlje mleko takođe prirodno obezbeđuje oko 25 odsto dnevne vrednosti kalcijuma. Međutim, ne morate da dobijate kalcijum iz mlečnih proizvoda da biste imali čvrste kosti.
Bademovo mleko uglavnom ima jako nizak sadržaj proteina i ugljenih hidrata, ali sadrži oko 2.5 grama masti.
Što se tiče zaslađenog bademovog mleka, uključujući arome poput čokolade i vanile, količina dodatog šećera takođe varira u zavisnosti od brenda. Jedna šolja može da sadrži čak 12 grama dodatog šećera, što je ekvivalent tri kašičice – to je polovina preporučene dnevne doze šećera za žene.
Najbolji savet je potražiti brendove sa jednostavnim, prepoznatljivim sastojcima, uključujući verzije bez tečnosti i vode.
Možete dodati svoje bademovo mleko u gotovo sve. Dodajte ga u kafu, smutije, ovsenu kašu preko noći…
Nezaslađeno bademovo mleko takođe se može koristiti u slanim jelima poput kremastih supa, sosova, pirea od karfiola ili krompira. Možete ga piti i samostalno, zagrejano ili rashlađeno, ili ga koristiti kao osnovu za zlatno mleko od kurkume ili vrući kakao.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare